Forrás: HETEK

Az Al Vatan szaúd-arábiai napilap beszámolója szerint, hétfőn radikális muzulmán csoportok fenyegetései miatt, 45 jemeni zsidónak kellett elhagynia otthonát. A riport szerint, a szélsőséges muzulmánok 10 napot adtak a zsidóknak a kiköltözésre, ellenkező esetben fosztogatással és erőszakkal fenyegetőztek.

Jemeni zsidó fiú TórávalA jemeni zsidók a jemeni kormánytól is kaptak figyelmeztető levelet, melyben felhívták figyelmüket arra, hogy az al-Kaida terrorszervezet a megölésüket tervezi, és jobban járnak, ha elmenekülnek. A menekültek egy hotelben húzták meg magukat, és félnek visszatérni az otthonaikba, ahol többen már sok generáció óta élnek.

A fenyegető üzenetben, melyet a síita vallási vezető Hosszein Bader a-Din al-Kouti tanítványainak tulajdonítanak az állt, hogy a zsidók viselkedése a „világméretű cionizmust szolgálja, mely folyamatosan terjeszti a romlást az emberek között, és megpróbálja elszakítani őket elveiktől, értékeiktől, és erkölcsi normáiktól”. Az üzenet azt is tartalmazza, hogy a fenyegetés alapjául a zsidók megfigyelése szolgált, és az „iszlám felszólít mindenkit a romlás terjesztői elleni harcra”.

A több száz főből álló jemeni zsidó közösség nem készül elhagyni Jement, és a kormányt vádolják amiatt, hogy semmiféle segítséget nem hajlandók nyújtani nekik. A megfenyegetett zsidók felvették a kapcsolatot ugyanis a helyi hatóságokkal, és kérték, hogy mint normális jemeni állampolgárok, védelemben részesüljenek. Azzal érveltek többek között, hogy az iszlám a védelem és a biztonságért cserébe adókat vet ki a zsidókra.

Jemen, az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek szülőhazája, a terrorszervezettel szimpatizálók melegágya, és híres a szélsőséges muzulmánok iránti toleranciájáról.

A zsidók csekély számú kisebbséget alkotnak a túlnyomórészt muzulmán országban. A jemeni zsidók nagy része 1949-1950 között, a Varázs Szőnyeg Hadművelet keretében Izraelbe alijázott, miután 1948-ban kitört iszlám zavargások alatt lerombolták az ádeni zsidó közösséget, és megöltek 82 embert.

Comments are closed.