Forrás: Népszava

Gyurcsány Ferenc csütörtökön Alsóvadászon helyi romákkal találkozott, miközben Miskolcra utazott. A miniszterelnök a borsodi megyeszékhelyen találkozott mindazon vállalatoknak a vezetőivel, amelyek kutató-fejlesztői bázist működtetnek a városban. Bajnai Gordon kormánybiztos kijelentette, Miskolc technopolisszá fejlődik.

Csak a munkától remélhetnek boldogulást – ezt a tanácsot adta csütörtökön Gyurcsány Ferenc kormányfő Alsóvadászban a helyi roma közösség tagjainak. A Dél-Hernád völgyében található 1500 lakosú kis faluban mintegy 500 roma él egy elkülönült telepen. A kormányfő, aki végigsétált a telep egyetlen utcáján, az ottaniakkal arról beszélgetett, hogy milyen nehéz a megélhetésük.

A kormányfő szerint éppen a hasonló térségeken segíthet ma a 28 leghátrányosabb kistérség fejlesztésére az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervben elkülönített mintegy 120 milliárd forint. Erre „utazik” a szikszói kistérségi fejlesztési tanács is, amelyhez Alsóvadász is tartozik. A tanács elnöke, Füzeséri József, szikszói polgármester lapunknak azt mondta, 4 milliárd forintra számítanak a fejlesztési tervből.

A kormányfő kíséretében utazó Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos szerint a térségnek van „pályázati gyakorlata”, hiszen Alsóvadász 228 millió forintos forrásból az első nemzeti fejlesztési tervből újíthatta fel óvodáját és iskoláját, ahol ma már komplex készségfejlesztési programokkal próbálnak esélyt teremteni a roma gyerekek számára.

A miniszterelnök útjának célállomása Miskolc volt, amely egyike annak a nyolc magyar pólusvárosnak, amiket Gyurcsány Ferenc a következő hetekben felkeres. Miskolc a régió húzó városa lehet az Új Magyarország Fejlesztési Tervből elnyerhető pályázati források segítségével, hiszen mint azt a kormánybiztos mondta, az itteni egyetem mérnöki tudásbázisára építve technopolisszá fejlődik a város.

A Miskolcra érkező miniszterelnököt a városháza előtt mintegy húsz tüntető fogadta, akik árpádsávos zászló alatt a kormányt és a kormányfőt szidalmazó jelszavakat skandáltak. A miniszterelnök előtt érkezett meg az épülethez Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár, akinek azt kiabálták: „takarodj vissza Izraelbe”.

A kormányfő Miskolcon találkozott mindazon vállalatoknak a vezetőivel, amelyek kutató-fejlesztői bázist működtetnek, illetve, amelyek az egyetemmel együttműködve sikeresen pályázhatnak az Új Magyarország Fejlesztési Tervből. A kormány különféle pályázati forrásokból mintegy 600 milliárd forintot szán a nyolc pólusvárosnak.

(Népszava Online)

Comments are closed.