Forrás: Magyar Hírlap

Elmarad a tervezett damaszkuszi találkozó Mahmúd Abbász palesztin elnök és Háled Mesaal, a Hamász palesztin mozgalom politikai vezetője között – közölte vasárnap Músza Abu Marzúk, a palesztin kormányt irányító iszlamista mozgalom damaszkuszi rodájának helyettes vezetője.

A Hamász-illetékes ennek okát abban jelölte meg, hogy Abbász „az utolsó pillanatban” elutasította azt a „politikai képletet”, melyet egy közvetítő javasolt, és amely mindenki más számára elfogadható lett volna. Marzúk nem tért ki a közvetítői javaslat részleteire.

A mérsékeltnek tekintett palesztin elnök szombaton érkezett Damaszkuszba, ahol aznap tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, aki kifejezte készségét a palesztin egység minden lehetséges eszközzel történő támogatására.

Eredeti tervek szerint Abbász még szombat este találkozott volna Mesaallal, hogy megpróbáljanak egyezségre jutni a nemzeti egységkormány létrehozásáról, valamint arról, hogyan vessenek véget a palesztinok hónapok óta tartó belső ellenségeskedésének, amelynek már 62 halálos áldozata van.

Palesztin tisztségviselők reményeket fűztek a két palesztin vezető – 2005 óta első – találkozójához, amely szerintük képes lenne véget vetni az Abbász vezette Fatah és a Hamász testvérharcának és annak a politikai patthelyzetnek, amely a Hamász egy évvel ezelőtti kormányra kerülése óta fennáll a két rivális szervezet között.

A találkozót közvetítők útján alaposan előkészítették, számos kérdésben előrelépés történt, de kettő továbbra is függőben maradt: az egyik a két mozgalom erős biztonsági szolgálatai fölötti ellenőrzés és az, hogy a Hamász továbbra sem hajlandó elismerni Izrael jogát a létezéshez.

Mesaal egy minapi Reuters-interjúban tényként ismerte el ugyan a zsidó állam létezését (bár nem mondta, hogy azt el is fogadja), ami Abbász környezete szerint mindenesetre bíztató.

Izzat Rasak, a Hamász egy másik szíriai illetékese szerint az Abbász-Mesaal-találkozót azért halasztották el, mert további előkészítő tárgyalásokra van szükség a két palesztin politikus közötti ellentétek áthidalására. Rasak sem tért ki a részletekre.

MTI

Comments are closed.