Forrás: Népszava

Hétfőn elhunyt Pierre abbé, az elesettek és otthontalanok világhírű jótevője. A francia római katolikus pap 94 éves korában, tüdőgyulladásban halt meg.

A lelkipásztor, aki Henri Groués néven látta meg a napvilágot, egész életét a rászorulók támogatásának szentelte. Mivel számos követőre akadt, közvetlenül a második világháború után megalakította az időközben nemzetközi tekintélyre szert tett Emmaus mozgalmat. Hazájában roppant mély tiszteletnek örvendett, mozgalma többtucatnyi országban telepedett meg, hogy a rászorulókon segíthessen. Pierre abbét évről évre Franciaország legközkedveltebb személyiségének kiáltották ki – kivétel nélkül minden sajtóorgánum a legnagyobb elismeréssel adózott neki. Jacques Chirac francia köztársasági elnök a hétfői szomorú hírre reagálva egyenesen azt mondta: „Egy lenyűgöző személyiséget vesztettünk el, az élő lelkiismeretet, az isteni jóság megtestesülését.” Az államfő hozzátette: „Pierre abbé a nélkülözéssel, a szenvedéssel, az igazságtalansággal szembeni lázadás lelkületét és a szolidaritás erejét képviselte.”

Franciaország német megszállása idején harcolt a nácik ellen és önfeláldozóan mentette a zsidókat. Hazájában ekkor vált híressé, mint Pierre abbé. A háború lezárását követően a francia becsületrend tiszti fokozatával ismerték el hazafias elkötelezettségét. 1949-ben alapította meg az Emmaus mozgalmat. Egy évvel később, mint parlamenti képviselő eredményesen szót emelt a törvényhozás szándéka ellen, amely alapján a különösen hideg tél közepén ki akarták ebrudalni bérleményükből a fizetésképtelenné vált albérlőket. 1954 telén megindító rádióadásban szólította fel honfitársait a cselekvésre két felkavaró haláleset kapcsán: egy három hónapos csecsemő a rossz lakáskörülmények miatt fagyott meg, egy asszonnyal pedig az utcán végzett a hideg, miután erőszakosan kilakoltatták otthonából.

Haláláig megszállottan folytatta nemes harcát a nyomorgók szenvedéseinek enyhítése érdekében. Az 1970-es években világszerte gombamód kezdtek szaporodni az otthontalanok számára létesített menhelyek.

A legutóbbi hónapokban forró témává vált Franciaországban a fedél nélkül élők helyzete – a rászorulókért nem utolsósorban Pierre abbé lelkiségének fiatalabb követői szállnak síkra. A múlt héten végül a francia kormány bejelentette, szándékai szerint a jövőben mindenkinek meg kívánja adni a jogot, hogy fedél alatt hálhasson. No persze nem arról van szó, hogy házat építenek a nyomorgóknak, hanem alanyi jogon élhetnek a Szajna partján úgynevezett sátortáborokban. A kérdés a gallok földjén igencsak éles politikai felhangokat kapott, tekintettel a rohamosan közeledő elnökválasztásra.

A felszentelt pap meglehetősen határozottan bírálta a katolikus egyház általa túlzottan rigorózusnak tartott konzervatív előírásait. Támogatta a nők pappá szentelését és többször szót emelt a férfi lelkipásztorok házasodási lehetőségének megteremtése mellett. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy pappá szentelése előtt élt nemi életet.

S. A.

Comments are closed.