Forrás: ÉS

SZÉKY JÁNOS

Ez ám a karrier

Méd levelek

Ki nem akar tizenöt percre vagy akár tizenöt hónapra híressé válni? A következőkben tanácsokat adunk kezdő hírességjelölteknek és haladó médiarobotosoknak, miként járulhatnak hozzá e vállalkozás sikeréhez.

Vegyünk egy nem politizálásból élő személyt, akit hivatásában megbecsülnek, s akit a nyilvánosság egy picit szélesebb körében egyöntetűen okosnak, jó ügy iránt elkötelezettnek tartanak. Mindezen erényeivel és teljesítményével némi nemzetközi hírnévre is szert tesz. Másfelől van egy népes publikumhoz szóló sajtószerv, műsorszám, egyáltalán, hírszolgáltató közeg, amelynek mindez nem elég. Így hát, letudván a tényleges politikusok és a médiaszempontból agyonnyűtt hírességek megszólaltatását, a fennmaradó időt nem szakmailag elismert, okos és tisztességes embereknek szenteli, hanem szájjal ellátott robotprogramoknak és ügyeletes aktuálpolitikai bohócoknak.

Első tanács hírességjelöltnek: váljon el kicsit a szakterületéről. Ha például a nők megkülönböztetése és a családon belüli erőszak elleni harc az issue-ja, és a kisebbségben élő arab nők elnyomása van napirenden, kerülje a családon belüli erőszak témáját (beleértve annak szélsőséges formáját, a becsületgyilkosságot), és vessen föl olyan bajokat, amelyek nőt, férfit egyaránt sújtanak. (Ilyen például az izraeli arab nők alulreprezentáltsága a közigazgatásban és a bírói hatalomban; a több tekintetben analóg, súlyos magyarországi alulreprezentáltságról most feledkezzünk meg egy percre.) Médiamunkásnak nincs teendője, az egész ügy messze a sajtó-ingerküszöb alatt van.

2. tanács hj.-nek: ha szakterületéről a szűkebben vett nemzetközi politikába való átrándulását az érintett ország nehezményezi, és ennek diplomáciai, majd személyi következménye van, akkor sértődjünk meg. A sértődés hatalmas energiákat szabadít fel a jobb agyféltekében, szenvedéllyel telíti szavainkat, mimikánkat meggyőzővé teszi. Majd alkossunk összeesküvés-elméletet ellenségeink összejátszásáról. Az öe.-e. szép, az öe.-e. jó, s a tudóstól elvárható szigorú logika és fogalmi gondolkodás kikapcsolásával hatalmas energiákat szabadít fel a bal agyféltekében.

Az átlag médiarobotos ingerküszöbét ezen új fejlemény még mindig nem éri el, hiszen a különféle megkülönböztetések megkülönböztetése egynél több logikai lépést követel, az pedig már sok.

3. tanács: ha ez megvolt, szakadjunk el a fogalmaktól, és állításainkat emeljük át az ellenőrizhetetlenség birodalmába. Nevezzük ki például befolyásos cionista szervezetnek a négytagú nem cionista kulturális egyesületet, majd ezen állításunkat terjesszük el külföldön. Állításunkat készpénznek fogadják el, ellenőrzésre nincs mód, de amúgy is minek.

A médiamunkásnak végre feltűnik a sprőd hívószó, és besorolja a hírességjelöltet egy kétszereplős játék egyik térfelére. Megnyílt a hírnév felé vezető út.

4. tanács: tekintsük „a gyermek természetes igazságérzetét” a politikai elemzés mércéjének. Magunk is legyünk gyermekien jámborak, és ne föltételezzük, hogy a forradalom kerek évfordulóján, a kiéleződött belpolitikai helyzetben balhé lesz az utcán, ahol nem lehet feltétlenül számítani a rendőrség disztingváló képességére. Vigyük magunkkal gyermekünket, hadd kóstoljon bele a politikába. Miután a rendőri beavatkozás szenvedő alanyaivá lettünk, a túlkapásokat gondolkodás nélkül tulajdonítsuk a monolit Hatalom véres bosszúvágyának. Ennek kivizsgálására társuljunk például a Lelkiismeret „88 jogi képviselőjével. Szigorúan függetlenül.

5. tanács: tegyünk úgy, mintha kódoltan zsidóznánk. Ezzel sok hívet szerzünk radikális berkekben. A kódolt zsidózásban az a jó, hogy kódolva van, azaz mindig marad értelmezési egérút. Mire a másféle értelmezésről kimutatják, hogy hazug és buta, a mai ebéd már a Vaskapunál úszik. Médiamunkás még 2006-ban se tudjon erről a csiki-csukiról, röhögtesse ki magát azzal, hogy a kódolónak meg akarja magyarázni a saját kódját.

6. tanács: e magyarázatot üdvözült mosollyal hallgassuk, a tárgyra törő kérdéseket harsányan fojtsuk bele a médiamunkásba. Mivel a médiamunkásoknak sok az ellenségük, ezt mérsékelt körökben is az ész és tisztesség diadalaként fogják ünnepelni. Médiamunkás a világért se engedjen szokott udvariasságából, hiszen még így is agresszornak könyvelik el, hát még ha ragaszkodna a válaszhoz.

A médiakritikus meg szidja a saját fejét, hogy minek növeli még ő is az újdonsült celeb Google-találatainak számát. De hát emberek vagyunk, vagy mi a szösz.

Élet és Irodalom

51. évfolyam, 03. szám

Comments are closed.