Forrás: Magyar Hírlap

Tenisz

Serena Williams sok sérülés után értékes győzelmet szerzett (fotó: Reuters – David Gray)

Igen különös mérkőzést játszott egymással tegnap Melbourne-ben a legjobb tizenhat közé jutásért az ötödik helyen kiemelt Nagyja Petrova és a kétszeres bajnok Serena Williams. Igazi hullámvasút volt a meccs, hol az egyik, hol a másik teniszező nyert sorozatban. Az első játszmában 1:1 után Petrova nyert öt játékot, aztán következett Serena hármas sorozata, amire Petrova egy ötössel válaszolt. Aki mindezt követni tudta, azt is kiszámolhatta, az orosz 5:3-ra vezetett ekkor, vagyis mindössze egy játékot kellett megnyernie a végső győzelemhez. Csakhogy nem nyerte meg. Serena Williams következett, felállt a padlóról, négy gémet nyert, kiegyenlítette a játszmaállást, s ezzel még nem állt meg, hozzátett még két játékot, s már 2:0 volt a javára a döntő játszmában. Petrova egyenlített, de újra nyert három játékot az amerikai, végül 6:3-ra nyerte a döntő szettet, s ezzel a mérkőzést. „Nem értem, mi történt az első játszmában – mondta a mérkőzés után Serena Williams. – Végig úgy éreztem, jó az, amit csinálok, és mégis simán kikaptam. Nem változtattam a játékomon, egyre inkább bejöttek az ütéseim, s érthető, hogy nagyon örülök a győzelemnek.” Mindehhez annyit talán érdemes hozzátenni, hogy az első játszmában Serena Williams tizennyolc labdát rontott el, szemben Petrova négy hibájával.

Serena aztán a televízióban édesapjának üzent: „Hívjál, papa!” Később elmagyarázta, napok óta nem tudja elérni telefonon az édesapját, de biztos benne, hogy a papa követi az eseményeket, reméli, hogy ezt az üzenetét meghallja, s végre beszélhetnek.

A nőknél rajtuk kívül csak az izraeli Peer és a francia Golovin meccsén volt nagy harc a továbbjutásért, a többi találkozón az esélyesek simán jutottak tovább.

A férfiak között a legnagyobb meccset Andy Roddick és a 2005-ös ausztrál bajnok, Marat Szafin vívta. Igaz, ez a Szafin már nem ugyanaz a Szafin, sérüléssorozata után nem igazán talált még magára. Annyiban azonban a régi, hogy nem mindig tud uralkodni az idegein, ütője is elég gyakran törik a talajjal való találkozása után. Szafin tegnap a játékvezetővel és a versenybíróval nem volt éppen kibékülve. Eleredt az eső, és Szafin szerint a pályának volt olyan része, amelyik csúszott az esőcseppektől. A versenybíró megnézte a pályát, úgy gondolta, nem veszélyes, s a játék folyatására szólította fel az oroszt. Szafin azonban még utána is hosszasan magyarázta a mérkőzésvezetőnek, hogy érthetetlen a hozzáállása. Aztán „büntetésből” sorozatban kérte a sólyomszem bevetését egy-egy vitatható labdamenet után, és láss csodát, a visszajátszások után egy ideig valamennyi esetben korrigálni kellett az eredeti bírói ítéletet.

Ebben a vonatkozásban Roger Federer, aki az egyik legnagyobb ellenzője volt a sólyomszem bevezetésének, nem volt ilyen szerencsés. A svájci világelső a Juzsnyij elleni találkozóján ötször kért visszajátszást, ebből négyet elvesztett. Ezenfelül kért még egyet, ám a bíró figyelmeztette, a két elrontott kérés után abban a játszmában már nincs lehetősége. Így aztán Federer nem kért, nyert. Ahogy azt az elmúlt években már megszoktuk tőle.

Az utolsó magyar is elbúcsúzott a versenytől. Amint az várható volt, Szávay Ágnes és társa, a holland Michaella Krajicek simán kikapott a páros verseny második fordulójában a hatodik helyen kiemelt Hantuchova, Szugijama (szlovák, japán) duótól. A mérkőzés 64 percig tartott.

FG

Comments are closed.