Forrás: Magyar Hírlap

Holokauszt tagadásáért három hónap börtön

Nem hagyja annyiban az ítéletet az Európai Parlament újonnan alakult szélsőjobboldali frakciójának vezetője, akit felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek a holokauszt tagadásáért.

Bruno Gollnischt – a második számú vezetőt Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali Nemzeti Frontjában – Lyonban egy bíróság háromhavi börtönre és ötezer euró (1,3 millió forint) pénzbüntetésre ítélte, mert „kétségbe vonta az emberiesség elleni bűncselekményeket”. A bíróság emellett elrendelte azt is, hogy Gollnisch a különféle felpereseknek fizessen 55 ezer euró (14 millió forint) kártérítést.

Románia és Bulgária uniós csatlakozásával az Európai Parlamentben megalakulhatott a minimális húsztagú létszámmal a szélsőjobboldali frakció, amelynek élén Gollnisch áll. Az ítélethozatal után a frakcióvezető kijelentette, hogy mindenképpen fellebbezni fog, mert nem hagyhatja, hogy a szólásszabadság vereséget szenvedjen. Gollnisch még 2004 októberében egy sajtóértekezleten elmélkedett arról, hogy a történészek felülvizsgálhatnák a nácik által meggyilkolt zsidók számát és azt is, hogy léteztek-e egyáltalán gázkamrák. Kijelentései felbőszítették a zsidó és antirasszista csoportokat, őt pedig, a jog és a japán nyelv professzorát, a lyoni Jean Moulin Egyetem öt évre felfüggesztette az állásából.

Jacques Chirac francia államfő a Panthéonban a holokauszt-túlélők és megmentőik – az igazak – jelenlétében emlékezett meg Párizsban arról, hogy kisemberek segítségével a Franciaországban élő mintegy háromszázezer francia zsidó háromnegyede megmenekült a deportálástól és a haláltáboroktól. Franciaország büszke lehet rájuk – mondta az elnök.

MH

Comments are closed.