Forrás: Stop!

Előrehozott választásokat követel Naszrallah sejk Időpont: 2007-01-20 11:25:39

Az ellenzék nevében ismét előrehozott választások kiírását követelte és „jelentős akciót” helyezett kilátásba Fuád Szinjóra kormánya ellen Haszan Naszrallah sejk, a libanoni síita Hezbollah mozgalom vezetője.

A Hezbollah televíziójának, az al-Manarnak pénteken adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a jelenleg kormányzó koalícióval képtelenség nemzeti egységkormányt létrehozni. Közölte, hogy az ellenzék vezetése szombaton vagy vasárnap jelenti be a tömeges tiltakozó megmozdulások újabb szakaszának megkezdését. Részletek említése nélkül mindössze annyit árult el, hogy „hatékony és nagyon jelentős akcióról” lesz szó, amely érzékenyebben érinti majd a kormányzatot.

Egy neve elhallgatását kérő ellenzéki politikus elmondta, hogy általános sztrájkot hirdetnek meg a jövő hétre. A politikai kezdeményezések kudarca után a Hezbollah, a vele szövetséges Michel Aun tábornok és a síita Amal mozgalom alkotta ellenzék úgy döntött, hogy kiszélesíti kampányát, és keddre az egész országot érintő általános sztrájkot hirdet.

Naszrallah sejk leszögezte, hogy valamennyi libanoni politikai erő valós partnerségét akarják megteremteni. Ehhez szerinte semleges kormányra van szükség, amely kidolgozza az új választási törvényt, és lebonyolítja a parlamenti, majd az elnökválasztást. Hangsúlyozta, a Hezbollah nem törekszik arra, hogy megváltoztassa a legmagasabb tisztségek elosztásának jelenlegi rendszerét, amelynek értelmében az államfő keresztények, a parlament elnöke a síiták, a miniszterelnök pedig a szunniták soraiból kerül ki.

A Hezbollah vezetője úgy vélte, hogy a jövő hét csütörtökén Párizsban tartandó nemzetközi adományozói konferencia nem a libanoni nép megsegítését, hanem elsősorban a Szinjóra-kormány támogatását célozza. Megismételte, hogy illegitimnek tekinti a kormányt azóta, hogy november közepén lemondott hat ellenzéki miniszter, köztük a Hezbollah és az Amal képviselője.

Naszrallah sejk mindazonáltal óvakodott attól, hogy ellenezze a párizsi konferenciát, amelyen nemzetközi szervezetek és mintegy harminc ország, köztük a Perzsa-öböl több monarchiája is képviselteti magát. „Nem ellenezzük ezt a tanácskozást, amelynek deklarált célja az, hogy segítsen csökkenteni a 41 milliárd dollárra becsült közadósságot” – mondta.

A sejk örömét fejezte ki amiatt, hogy lemondott az izraeli vezérkari főnök. Közölte, hogy a tavaly nyáron vívott háború befejeződése óta számított Dan Haluc tábornok távozására, és arra, hogy Amír Perec védelmi miniszter és Ehud Olmert miniszterelnök is ezt teszi. A Hezbollah szerda este tűzijátékot rendezett Bejrútban, hogy „megünnepelje” Haluc tábornok előző napi lemondását. 

STOP/MTI

Comments are closed.