Forrás: Stop!

Bírálja a zsidó telepeseket a Jad Vasem elnöke Időpont: 2007-01-20 17:49:02

A Jad Vasem Intézet izraeli holokauszt-emlékközpont közgyűlésének elnöke hevesen bírálta egy szombati rádióműsorban azokat a ciszjordániai zsidó telepeseket, akik zaklatják a tőszomszédságukban élő palesztinokat, mondván, ez a magatartás a II. világháború előtti európai antiszemitizmusra emlékezteti őt.

Jószéf Tomi Lapid szokatlanul heves kirohanását az izraeli televízió azon felvételei váltották ki, amelyek tanúsága szerint egy hebroni zsidó telepesnő korholja és prostituáltnak nevezi palesztin szomszédját, valamint telepesgyerekek kővel dobálják a palesztin lakóházakat. A képek közfelháborodást váltottak ki szerte Izraelben, ahol sokan úgy tekintenek a telepesek közösségére, mint a leendő palesztin állammal való együttélést ellenző mozgalomra.

Lapid – aki túlélte a holokausztot, és apját a náci népirtásban veszítette el – az állami rádió egyik magazinműsorában kijelentette, hogy egyes hebroni telepesek viselkedése arra a zsidóüldözésre emlékezteti őt, amelyet neki (vajdasági magyarként) szülőhazájában, Jugoszláviában kellett elszenvednie a világháború előestéjén.

„Nem a pogromokkal kezdődött életünk megkeserítése a diaszpórában, amelyet azután követett a megsemmisítés, hanem még az üldöztetéssel, zaklatással, kődobálással, megélhetésünk megnehezítésével, megfélemlítésünkkel, köpködéssel és szitkozódással. Iskolába menet féltem a kis antiszemitáktól, akik lesből ránk támadtak, és megvertek minket. Mennyiben más az, amit most egy hebroni palesztin gyerek él át?” – kérdezte.

STOP/MTI

Comments are closed.