Forrás: Magyar Hírlap

Heves nyilatkozatháború tört ki az Egyesült Államokban a globális felmelegedést megkérdőjelezhetetlen ténynek tekintő és a bizonyítékokat kétkedéssel kezelő meteorológusok között – számolt be a vitáról a newsmax hírportál pénteken.

Heidi Cullen, az amerikai országos időjárási televíziós csatorna, a Weather Channel neves klímaszakértője azt követelte, fosszák meg meteorológus címüktől azokat a bemondókat, akik kétséget ébresztenek a globális felmelegedés jelenségével kapcsolatban, és nem ismerik el, hogy az emberi tevékenység klímakatasztrófához vezet. „Ha egy meteorológus nem fogadja el a klímaváltozás tudományának létezését, akkor nem érdemli meg meteorológusi szakértői minősítését” – fejtette ki Cullen.

A szakértő nem áll egyedül véleményével: az Amerikai Meteorológiai Társaság a napokban rendezett éves konferenciájának az volt a központi témája, miképpen lehetne „elhallgattatni” az ember okozta felmelegedésben kételkedők hangját.

Marc Morano, a washingtoni szenátus környezetvédelmi bizottságának kommunikációs igazgatója megjegyezte: Cullen felhívása egy olyan folyamat betetőzése, amelynek során az elmúlt évben „a sajtó, a hollywoodi filmek és az aggódó környezetvédők mindent megtettek, hogy démonizálják a kétkedőket”.

A harcos környezetvédők közé tartozó Scott Pelley televíziós tudósító egyenesen a holokauszttagadókhoz hasonlította a globális felmelegedés tényét elutasítókat, a környezetvédelem ügyét felkaroló Al Gore volt alelnök pedig következetesen „a globális felmelegedés tagadóiról” beszél.

Morano szerint már sok olyan amerikai szakértőt elhalgattattak, aki kételkedik az ember által kiváltott globális felmelegedés tudományos megalapozottságában, és aki fél állása elvesztésétől vagy a kutatási támogatás csökkentésétől. A kétkedő hangot megütő, független televíziós bemondókat eddig semmilyen veszély nem fenyegette, Cullen felhívása a címüktől való megfosztásra viszont a szkeptikusok megfélemlítését szolgálja – mutatott rá a szenátus illetékes bizottságának képviselője.

A nyilatkozatháborúhoz kapcsolódik, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöknője bejelentette: különbizottságot hoznak létre a globális felmelegedés jelenségének vizsgálatára és a szerinte régóra elmaradt kormányzati feladatok kijelölésére. A kaliforniai képviselő közölte, hogy a testület meghallgatásokat fog tartani és olyan törvényhozási kezdeményezéseket fog tenni, amelyek célja az üvegházhatást kiváltó gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése.

Értékelők szerint Pelosi kezdeményezése azt vetíti előre, hogy a demokrata vezetésű kongresszus sokkal keményebb álláspontra helyezkedik majd a káros gázok kibocsátása terén, mint azt a Bush-kormány eddig tette, újabb kihívást intézve a republikánus vezetésű Fehér Házhoz.

MTI

Comments are closed.