Forrás: HETEK

XVI. Benedek pápa a keresztények és a zsidók együttműködését, egymás munkájának tiszteletét kérte a világbéke érdekében több ezer hívő előtt heti általános audienciáján.

A katolikus egyházfő e gesztusokkal elődje, a néhai II. János Pál példáját követi. Benedek pápa első külföldi útján 2005-ben ellátogatott egy kölni zsinagógába. „Kérlek mindannyiatokat, állhatatosan hívjátok segítségül az Urat azért, hogy keresztények és zsidók tiszteljék és értékeljék egymást, működjenek együtt az igazságosság és a világ békéje érdekében” – mondta.

Szintén szerdán az izraeli főrabbi azzal a kéréssel fordult a nemzetközi közösséghez és az ENSZ-hez egy római konferencián, hogy „tegyen meg mindent az Izrael és népe elleni fenyegetések elhárítására”.

Jona Metzger azt mondta a júdaizmusról és a vallások közötti párbeszédről szóló értekezleten, hogy hazáját fenyegeti Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki már többször szorgalmazta Izraelnek a térképről való letörlését. „Tétlennek maradni ma Iránnal szemben súlyos bűn” – jelentette ki.

(MTI/AP)

Comments are closed.