Forrás: Stop!

Százmillió dollárt kapott a Palesztin Hatóság Időpont: 2007-01-19 10:29:23

Izrael százmillió dollárt utalt át a befagyasztott palesztin alapokból a Palesztin hatóságnak – jelentette be az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik, névtelenül nyilatkozó tisztviselője pénteken.

A pénzt Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik bankszámlájára érkezett meg – közölte az illetékes. Más izraeli források megerősítették, hogy a pénzt a palesztin elnök által meghatározandó humanitárius szükségletekre, valamint a palesztin elnöki őrség megerősítését szolgáló, amerikai vezetésű program ajánlásainak végrehajtására szánják.

Mahmúd Abbász és Ehud Olmert izraeli kormányfő tavaly december 23-i jeruzsálemi találkozóján született döntés arról, hogy átutalnak 100 millió dollárt a palesztin területekre importált áruk után Izrael által beszedett vámokból és adókból összegyűlt alapokból. Havonta 50-60 millió dollárra rúg az ilyen jogcímen beszedett, a

palesztinokat megillető összeg, ám Izrael tavaly februárban, miután a Hamász radikális mozgalom győzött a palesztin parlamenti választásokon, befagyasztotta az átutalást. A felgyülemlett összeg több mint 600 millió dollár.

Az Egyesült Államok előzőleg nyomást gyakorolt az izraeli miniszterelnökre, hogy tegyen lépéseket a mérsékelt irányvonalú palesztin elnök és a Fatah mozgalom által dominált elnöki gárda megerősítésének céljából. „Azt akarjuk, hogy (Izrael) a lehető leggyorsabban hajtsa végre az átutalást oly módon, hogy a pénz a palesztin lakosság javát szolgálja, és semmiképpen ne támogassa a Hamász vezetésű kormányt” – mondta Tom Casey amerikai külügyi szóvivő még csütörtökön.

STOP/MTI

Comments are closed.