Forrás: HETEK

Több mint száz kiemelkedő iráni személyiség csatlakozott a világ számos országából ahhoz a nyilatkozathoz, amelyben elítélik a Teheránban decemberben megtartott holokauszt-konferenciát.

Ahmadinezsád. Szalonképtelen holokauszttagadó

A nyilatkozat fejet hajt a nácizmus zsidó és nem zsidó áldozatainak emléke előtt, egyúttal támadja az iráni kormányt „a történelmi tények eltorzítására” irányuló törekvéséért – derül ki az amerikai világhírügynökséghez eljuttatott másolatból. A szöveg emellett megjegyzi: az aláírók annak ellenére csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy „eltérő nézeteket vallanak az izraeli-palesztin konfliktusra vonatkozóan”.

Ladan Boroumand történész, emberi jogi aktivista elmondta: decemberben indította útjára a tiltakozó akciót, miután csalódást keltett benne, hogy az iráni diaszpóra kevéssé hallatta hangját az ügyben.

A nyilatkozatot jövő héten teszi közzé a The New York Review of Books kéthetente megjelenő amerikai irodalmi, kulturális és közéleti magazin.

A Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök javaslatára megrendezett konferencián jól ismert holokauszt-tagadók gyűltek össze a világ minden tájáról.

Ahmadinezsád, aki több alkalommal is Izraelnek a „térképről való letörlését” szorgalmazta, úgy tartja, hogy a zsidóság második világháborús tömeges megsemmisítésének „mítoszát” a zsidók és az európaiak túlozták el, Izrael létrehozásának alátámasztására.

STOP

Comments are closed.