Forrás: Stop!

A nácik által elrabolt zsidó vagyonnak csak a töredéke jutott vissza Időpont: 2007-01-20 01:29:04

A második világháború alatt a nácik és a velük együttműködők által elrabolt zsidó vagyonnak csak töredékét, mintegy ötödét juttatták vissza a tulajdonosoknak az azóta eltelt évtizedek alatt – állítja egy izraeli folyóiratban megjelenő írás.

Az egyik izraeli agytröszt által megjelentetett Jewish Political Studies Review áprilisi számában megjelenő tanulmányt – amelynek kivonata az amerikai hírügynökség birtokába jutott – Sidney Zabludoff közgazdász, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a washingtoni pénzügyminisztérium volt munkatársa jegyzi.

Az összeállítás szerint a hiányzó vagyon értéke mai áron legkevesebb 115 milliárd, de akár 175 milliárd dollárra is rúghat. Zabludoff kutatásai alapján a zsidók európai összvagyonát akkori értéken 10-15 milliárd dollárra taksálta. A közgazdász tanulmányában azt írta, a kártalanítás gyenge eredményei az összefogás hiányával magyarázhatók.

A soha vissza nem juttatott vagyon egy része megsemmisült a harcokban, vagy a németek pénzzé tették. Egy része ugyanakkor ma is európai kormányok, illetve magánszemélyek birtokában van – jelentette ki Manfred Gerstenfeld, a folyóirat egyik szerkesztője.

STOP/MTI

 

Comments are closed.