Forrás: NOL

Népszabadság Online * Budapest

mehet

NOLKultúraNolblogHétvégeMagyarországBlogszemleProgramajánlóMozaikAlternatív

Legfrissebb

A megkerült Kellermann

Otthon az erdőben

Gátat Óbudának, ha már megígérték

Törvénytelen egyetértés Kőbányán

Viharpánik Budapesten is

Belváros megfizet az oltásokért

Lesz-e olcsóbb HÉV tarifa?

Raszputyin a gangon

62 éve szabadult fel a pesti gettó

Összeomolhat az építési engedély a Nagymező utcában?

Zsidó imadallamok marimbával

Maradnak a Nagymező utcai fák

Bypass műtét Budapest szívén

Keressük meg a legkreténebb cégért!

Tömegkarambol Angyalföldön

Kiemelt blogok

Minden kikötőben

Praktikus város

A randomly chosen Budapest street

Élőben a városból

Budapest – Mindenapi abszurdok a magyarok 1,7 milliós világvárosából

Dossziék

4-es metró

M0-ás híd

Gyűjtések

Octogon

Lelőhely

Nagyvárosi cirkáló

Lakótelepi őrjárat

Wittman fiúk

Dossziék 24/24 Keresztül-kasul A hely szelleme Fővárosi tanács

NyomtatásKüldés e-mailbenBetűméret csökkentéseBetűméret növelése

A megkerült Kellermann

Régi vasöntödék emlékei a pesti aszfaltban

Csordás Lajos * 2007. január 19.

Oetl Antal csatornafedője a VárbanKép: Csordás LajosAz olvasók segítségével nyomára jutottunk Kellemann vasöntödéjének, melynek neve csatornafedői révén máig fennmaradt a pesti utcákon. Mint akár más, régi öntödéké.

Segítséget kértünk és kaptunk. Mert hogy legutóbb azt írtuk, nem tudunk semmitt Kellermannról, a vasöntödésről, akinek vélelmezetten utolsó, agyonkoptatott csatornafedőjét Óbudán, a Bokor utcában találtuk meg, s kértük az olvasót, segítsen. Nem hiába, így aztán most már tudunk néhány dolgot a csatornafedőkről is, meg az öntödésről is.

Kellermann szabadalmi leírása 1943-ból Egyik Amerikában élő olvasónk, dr. Gregor Dezső Imre azt javasolta, kutakodjunk a szabadalmi hivatalban. Mivel a múltkor bemutatott csatornafedő felirata az volt: Kellermann Vasöntöde szab. Budapest … és a Budapest után még valami. Ez a szab. szócska benne gyanút keltett. Érdeklődtünk is hát a szab. hivatalban és bizony előkerült egy 1943-ban kiadott  szabadalmi leírás „vasbetonnal kombinált vasszerkezetekre”, mely dokument Kellermann Lipót gépészmérnököt jegyzi a találmány tulajdonosaként. Lényege, hogy a veszerkezeteket, s itt főként csatornafedlapokról van szó, vasbetonnal egészítik ki a kívánt vastagságra, s nem használnak fel hozzájuk annál több vasat, mint amennyi a megfelelő hordképességhez kell.

Ezek után fellapoztunk egy 1943-as tefonkönyvet, s abban megleltük Kellermann Lipót ménök urat, ki a Pozsonyi út 32. szám alatt lakott. És, igen, ott állt vasöntödéjének és gépgyárának címe is: XIII. kerület Jász utca 39. Megleltük tehát a rejtélyes Kellermann vasöntödét. Sajnos a családról többet nem tudtunk kideríteni. A háború utáni első telefonkönyvben, az 1947-esben már nincsen benne. És a maiban sem találjuk Kellermann Lipót leszármazottait.

Olvasóink segítségünkre voltak abban is, hogy felhívták figyelmünket az itt-ott még fellelhető Kellermann-gyártmányokra és egyéb érdekességekre. Pál Gergely, vízivárosi lokálpatrióta gimnáziumi tanár például egész sor régi, feliratos víznyelőről és csatornafedőről tudott.  Az I. kerületi Batthyány utcából említett például egy vízelnyelőt, melynek felirata ugyanaz, mint a Bokor utcaié: KELLERMANN VASÖNTÖDE BUDAPEST, a városnév két oldalán pedig SZAB. és BEJ. rövidítés olvasható.  Továbbá felhívta figyelmünket, hogy a Pala utca és a Szőnyeg utca kereszteződésében máig megvan egy OETL ANTAL BUDAPEST feliratú víznyelő a híres Oetl-féle öntödéből. Ilyenből egyébként több is akad a környéken. De a Donáti  utcának a Hunyadi János út felőli végén található még WAGGONGYÁR GYŐR jelzésű vizelnyelő is. Régebben a Szalag utcában HERCZ MISKOLCZ feliratúak is voltak, írja Pál Gergely. Sajnos, ezek már nincsenek meg.

Schlick csatornafedője a Corvin téren Úgy tűnik, a Víziváros kincsesbánya régi utcai öntvények szempontjából. Rövid keresgélés után magam is találtam például a Hunyadi János úton Oetl Antal öntödéjéből való víznyelőt 1894-es (?) évszámmal. Le is fényképeztem. Sőt, a Schlick öntödéből valót is, az Iskola utca Corvin téri, keramitköves szakaszán.

De hogy Kellermannal fejezzük be: egy további feliratos fedlapjáról hírt kaptunk a 21-es busz Óra utcai megallójából, Fekete Éva közlése révén. S állítólag a Cházár András utca környékén is akad még néhány belőlük.

Ha tud különleges csatornafedőkről, utcai öntvényekről, küldjön fotót szerkesztőségünkbe! (Max 1 MB-os JPG file-okat várunk!)

Cikkgyűjtő

Szavazás

Ön szerint mikorra készül el a 4-es metró?

2010-re 2035-re Soha Holnapután kiskedden, borjúnyúzó pénteken Már elkészült mehet

Ajánlott cikkek

Kellermann utolsó fedlapja

Comments are closed.