Forrás: Népszava

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Amir Perec védelmi miniszter lázas tanácskozásokat folytattak vezető izraeli politikusokkal az új vezérkari főnök kiválasztásáról, miután Dan Haluc tábornok lemondott tisztségéről. A vezérkari főnök lemondása zavarba hozta azokat a köröket is, amelyek eddig távozását követelték. Egyrészt elvárják Olmerttől és Perectől, hogy a lehető legrövidebb időn belül nevezzék ki a hadsereg új parancsnokát, nehogy folytatódjon a zűrzavar a hadsereg soraiban. Másrészt azonban hangoztatják (gyakran ugyanazok az emberek), hogy várni kell az új vezérkari főnök kinevezésével, amíg a libanoni háborút vizsgáló bizottság nem fejezi be munkáját, mert hiszen a bizottság nem csak Halucra – aki lemondásával vállalta a felelősséget a háború sikertelenségéért -, hanem más tábornokokra is háríthatja a felelősséget a hibákért, esetleg éppen olyanra, akit Haluc helyébe neveznének ki.

Olmertet és Perecet a jobboldal vezetői amúgy is „béna kacsáknak” tartják, akiknek az új parancsnok kinevezésére nincs sem politikai, sem erkölcsi tekintélyük, mert szerintük ők is felelősek a háború sikertelenségéért. Politikai elemzők szerint az Olmert-kormány napjai meg vannak számlálva: a mélyülő válság miatt vagy előrehozott választásokat kell tartani, vagy legalább mélyreható cseréket kell eszközölni a kormányban és ez magát Olmert személyét is érinti. Olmert legvalószínűbb örököseként Cipi Livni külügyminisztert emlegetik, a védelmi miniszter helyére pedig Ehud Barak volt kormányfő a legesélyesebb.

Az izraeli vezérkari főnök lemondását nagy üdvrivalgással fogadták a szélsőséges arab körök. A libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász szónokai egyaránt a saját harcuk eredményeként állítják be a legutóbbi izraeli eseményeket. A palesztinok körében – sőt, a Hamász soraiban is – azonban más hangok is hallatszanak. Többen nem titkolják, hogy imponál nekik és az izraeli demokrácia vívmányának tartják, hogy a hadsereg parancsnoka – vagy más vezető – lemond, mert felelősséget vállal tetteiért és esetleges kudarcaiért. „Az arab világ is megtanulhatná Izraeltől, hogy a hibákat ki kell javítani”, mondta például az egyiptomi tv vitájában az egyik résztvevő.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.