Forrás: NOL

Népszabadság * Pócs Balázs * 2007. január 19.

A hindu szvasztika szárai közé néha pöttyöket rajzolnakNehogy már betiltsák a horogkeresztet! – háborognak Európa-szerte a hinduk, miután a német EU-elnökség közölte, hogy a náci jelképeket az egész unióból száműzni kellene. Minden értelmezés kérdése: miközben Berlinben az idegengyűlölet erősödésére hivatkoznak, a Nyugat-Európában élő hinduk szövetségei nem győzik hangsúlyozni, hogy a szvasztika (horogkereszt) sok ezer éves vallási szimbólum.

– Csak azért, mert a Ku-Klux-Klan tagjai égő keresztekkel vonulnak, még senki sem akarja betiltani a keresztet – érvelt Ramesh Kallidai, a Brit Hindu Fórum főtitkára. Jó néhány európai hindu szervezet összefogott, és ellenkampányra készül: végiglátogatják a tagállamokat, és levelet írnak az EU-biztosoknak, illetve az Európai Parlament képviselőinek.

Nehéz vita lesz. A hinduk szerint a nácik visszaéltek az ősi buddhista jelképpel, amelyet Ázsiában a mai napig használnak – Európában viszont a második világháború óta kínosan kerülik a szvasztikát, amelyről mindenkinek a szélsőjobboldal jut eszébe. Azt persze a hinduizmus követői is elismerik, hogy el kell ítélni, aki zsidó sírokra horogkeresztet rajzol, ám aki (például) hindu esküvőn tünteti fel ugyanezt a szimbólumot, tiszteletet érdemel.

Eleve nincs könnyű dolguk az EU-t elnöklő németeknek, akik szeretnék végre uniós szinten szabályozni a rasszizmus elleni küzdelmet. A kezdeményezés része lenne a náci jelképek összeurópai tilalma, csakhogy ez egyszer már heves vitákhoz vezetett. Legutóbb akkor próbálták egész Európában vesztegzár alá helyezni a szvasztikát, amikor a brit Harry herceg horogkeresztes karszalaggal jelent meg egy jelmezbálon. A kísérlet mégis kudarcba fulladt: több EU-tagország a szólásszabadságot féltette.

Európai hindu közösségei most nemcsak a szólásszabadságot, hanem egyenesen az emberi jogaikat féltik, és diszkriminációról beszélnek – egy idegengyűlölet elleni EU-tervezet kapcsán.

Comments are closed.