Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 19.

„A bocsánatkérés megtisztítja az emlékezést, és a holokausztra való emlékezés lehetőséget ad a megtisztulásra.” (Celestino Migliore) Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben döntött arról, hogy az Auschwitz-Birkenau haláltáborok felszabadításának évfordulóját, január 27-ét a holokauszt emléknapjává nyilvánítja. A Duna Televízió ez alkalomból három filmet tűzött műsorára.

11.15-kor láthatják az Anna Frank rövid élete című 2002-ben készült holland rövidfilmet. Ebben a műben Gerrit Netten forgatókönyvíró-rendező olyan új dokumentumokat és eddig nem látott fotókat használt fel, amelyek Anna Frank családi albumából kerültek elő. 17.15-kor Sipos András dokumentumfilmjében – Megúsztuk! – egy zsidó család története tárul fel.1938. március 15-én Bécs Hitlert ünnepli. A Dormándi család úgy dönt, elhagyják Magyarországot. Párizsban az apa folytatja kiadói tevékenységét. Az anya tovább készíti festményeit. Judit, a kislány francia iskolába jár. A németek azonban 1940-ben utolérik a családot, megszállják Párizst. Megpróbálnak hazautazni, de – szerencséjükre – a követség az orruk előtt bezár, a sors intése: maradnak. 21.55-től vetítik Alberto Negrin olasz- magyar-francia koprodukcióban készült játékfilmjét. A Perlasca – Egy igaz ember története Giorgio Perlascáról (1910-1992), a második világháború idején Budapesten rekedt olasz marhakereskedőről szól, aki később mint „az olasz Wallenberg” vonult be a történelembe. Az örökös fenegyerek annak idején Franco oldalán harcolt. Viszonzásul olyan dokumentumot kapott, amely a világ bármely országában a spanyol követségek falain belül védelmet biztosított számára. Menlevelének felhasználásával Budapesten „spanyol követségi alkalmazottként” több mint ötezer magyar zsidó életét mentette meg. „Féltem, persze, hogy féltem – nyilatkozta Perlasca -, hiszen bármikor felfedezhették volna, hogy nem én vagyok a spanyol ügyintéző. De hát ha egyszer már belekezdtem a dologba, nem hagyhattam abba. Nem nézhettem tétlenül azt, ami itt történik. Először csak egy kicsit próbáltam segíteni, aztán egyre jobban belekeveredtem. De örülök, hogy tehettem valamit.” Perlasca 1988-ig, amíg az általa megmentettek rá nem találnak, ismeretlenül élt Padovában. 1988 és 1992 között Itália, Izrael, az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar Köztársaság is a legmagasabb állami kitüntetésekben részesítették. A játékfilm Ennio Morricone zenéjével, kiemelkedő színészek – így Luca Zingaretti, Mathilda May, Garas Dezső, Cserhalmi György – közreműködésével készült.

Holokauszt-emléknap, Duna TV, január 27., szombat

Játék

A Jövő7 magazin 49. számában közölt BBC Prime-játék nyertesei: Solyák Éva, Budakalász; Ambrózy Lilla Cecílila, Budapest; Kovács György, Tata

Gratulálunk!

Comments are closed.