Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Gréczy kettős mércéje

2007. január 18. 0:06

Bodacz Balázs – Magyar Nemzet

Gréczy Zsolt, a Népszabadságból ismert újságíró az ATV betelefonálós műsorát vezetve – noha kötelessége lett volna közbeszólni – szó nélkül tűrte, hogy egy hozzászóló lecigányozza Orbán Viktort. A hozzászólás kirekesztő és gyűlöletkeltő volt – legalábbis ezt állapította meg a médiahatóság panaszbizottsága.

A médiatörvény és az ezt alkalmazó ORTT állásfoglalása szerint a műsorvezetőnek élő adásban kezelnie kell az olyan megnyilvánulásokat, amelyek rasszisták, gyűlöletkeltők, vagy más módon sértik a törvényeket. A műsorvezetőnek ilyenkor kötelessége, hogy fellépjen; például megvonja a szót.

Gréczy Zsolt az ATV Fórum című műsorában – 2006 novemberében – szótlanul tűrte, hogy egy betelefonáló indulatosan azt mondja: (Orbán Viktor) „ne a magyarokat vezesse, (…) hanem vezesse a testvéreit, akkor nem mennének külföldre”.

Állampolgári panaszra az ORTT panaszbizottsága megállapította: az ATV megsértette a médiatörvényt, mert az elhangzottak alkalmasak arra, hogy „az érintett személyére nézve kirekesztő, a gyűlöletkeltés határát súroló megnyilvánulásokat közvetítsen a műsort nézők felé”. Kimondták: a műsorvezetőnek a betelefonálói véleményt kezelnie kellett volna. Gréczy a Nap-kelte múlt heti adásában egy írása miatt élesen támadta Morvai Krisztinát, az őszi rendőrterrort vizsgáló alternatív bizottság társelnökét. Morvai egyebek mellett azt írta meg: a „magunkfajtának” csak egy hazája van, nem úgy, mint a „magukfajtának”. Gréczy szerint a magukfajta-magunkfajta felvetés antiszemita megnyilvánulás, burkolt zsidózás volt.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2007

Hirdessen Ön is ETARGET-tel!

Comments are closed.