Forrás: Népszava

A náci gázkamrák valóságának megkérdőjelezése miatt három hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre és ötezer euró bírság megfizetésére ítélte csütörtökön a lyoni bíróság Bruno Gollnischt, az Európai Parlament nemrég megalakult szélsőjobboldali frakciójának vezetőjét.

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front második számú vezetője 2004. október 11-én Lyonban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy hagyni kellene a történészeket a náci gázkamrák kapcsán vitát folytatni, illetve azon vitatkozni, hogyan haltak meg a holokauszt áldozatai. Ezenkívül elképzelhetőnek tartotta, hogy eltúlozták a második világháború alatt meggyilkolt zsidók számát.

A nagy felháborodást kiváltó kijelentései után Gollnischt öt évre felmentették tanári pozíciójából a lyoni Jean Moulin Egyetemen, ahol jogot és japánt oktatott, az Európai Parlament pedig felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát.

A bíróság elrendelte, hogy a szóban forgó sajtótájékoztatón elhangzottakról tudósító médiumokban jelenjen meg a politikus ellen hozott ítélet is.

MTI

Comments are closed.