Forrás: hirszerzo.hu

2007. január 17. 09:10

Dan Halutz altábornagyot erősen kritizálták azért, ahogyan tavaly nyáron a Hezbollah elleni katonai akciót végrehajtotta a hadsereg.

Az 58 éves Halutz a kormányfőnek és a védelmi miniszternek címzett levelében azzal indokolta lemondását, hogy a háború utáni vizsgálatokból már levonták az összes tanulságot. A Hezbollah elleni katonai akció után több vizsgálat is indult annak kiderítésére, hogy mit rontott el Tel-Aviv a konfliktus alatt.

Az akció minden részét heves kritika érte: támadták a rossz tervezést, a rossz stratégiát és a rossz kivitelezést. Halutzot – aki az első olyan vezérkari főnök volt Izraelben, aki előtte a légierőnél szolgált – különösen azért érte sok kritika, amiért túlságosan is a légicsapásokra épített, és nem vetette be elég gyorsan a szárazföldi erőket, amelyek ráadásul rosszul voltak felszerelve.

Tel-Aviv a nyáron azután indított támadásokat a Hezbollah libanoni állásai ellen, hogy radikális síita csoport elrabolta két katonáját. Az izraelieknek nem sikerült elérniük a katonák kiszabadítását, és a Hezbollah rakétatámadásait sem tudták teljesen megszüntetni. (FH)

Comments are closed.