Forrás: Magyar Hírlap

Irán „nagyon csekély valószínűséget” tulajdonít egy nukleáris létesítményei elleni támadásnak, de felkészült ilyen eshetőségre – jelentette ki Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője.

„Úgy véljük, nagyon kevéssé valószínű, hogy bombázni fogják (nukleáris) létesítményeinket, de megtettük a szükséges óvintézkedéseket” – idézte Szaídit szerdán az Isna iráni hírügynökség. Az utóbbi néhány hónapban izraeli és amerikai tisztségviselők nem zárták ki légi csapás lehetőségét iráni atomlétesítmények ellen annak érdekében, hogy Teheránt nukleáris programjának leállítására kényszerítsék.

Szaídi megerősítette, hogy országa elkötelezett atomprogramjának folytatása, különösen az urándúsítás mellett. „Még ha a számunkra legkedvezőtlenebb határozatokat fogadják is el az ENSZ Biztonsági Tanácsában, akkor is elkezdjük és folytatni fogjuk a munkát – hangsúlyozta. – A Biztonsági Tanács határozatai nem gátolhatják meg az iráni népet abban, hogy elérje céljait.”

Irán „saját nukleáris fűtőanyag” előállítására törekszik, ezzel akarja megakadályozni a nagyhatalmakat abban, hogy a leendő iráni atomerőművekbe irányuló fűtőanyag-szállításokat a „nyomásgyakorlás eszközeként” használják fel Teheránnal szemben – fejtegette. Közölte egyúttal, hogy Irán nem akar szert tenni atomfegyverre, amelyet „súlyos csapásnak” nevezett.

MTI

Comments are closed.