Forrás: Index

Index

Dan Haluc távozását Ehud Olmert miniszterelnök és Amir Perec védelmi miniszter tudomásul vette. A knesszet több képviselője Olmert és Perec távozását követeli, szerintük a nyári libanoni háborúban elkövetett hibákért nemcsak a vezérkari főnök felel, hanem a kormány is. Haluc a posztján marad, míg megtalálják a megfelelő utódot a helyére.

Kedden éjjel azonnali hatállyal lemondott Dan Haluc izraeli vezérkari főnök, Ehud Olmert miniszterelnök a lemondást sajnálattal, de elfogadta, írja a Haarec. A knesszet több képviselője üdvözölte a lemondást és távozásra szólította fel Olmertet és Amir Perec védelmi minisztert. „Haluc lépése elkerülhetetlen volt, de nem ő az egyetlen, aki a háborúban elkövetett hibákért felel, a kormány ugyanúgy hibás” – nyilatkozta a hadsereg rádiójának Ofir Pinesz-Paz munkapárti képviselő.

Haluc szerda reggel kijelentette, garantálja pozíciójának zökkenőmentes átadását utódjának. Amir Perec a vasárnapi kormányülésen terjeszti elő javaslatát, hogy kit javasol a poszt betöltésére. A törvények szerint az új kinevezésig a vezérkari főnök helyettese, Mose Kaplanszki töltené be a pozíciót, azonban szerda reggel Haluc és Perec megegyeztek abban, hogy Haluc megvárja, míg megtalálják helyére a megfelelő embert.

A politikai vizsgálat még tart, a hadseregé lezárult

Haluc 2005. június 1-től töltötte be a vezérkari főnöki posztot, Ariel Saron egykori miniszterelnök a gázai egyoldalú kivonulás előtt nevezte ki őt. Két héttel ezelőtt Haluc úgy nyilatkozott, hogy csak akkor mond le, ha a kormány felszólítja őt, különben megvárja a libanoni háborúban elkövetett hibák kivizsgálására felállított bizottság jelentését. A bizottság munkája egyelőre nem zárult le, de még januárban várható, hogy közzé teszik megállapításaikat. Nyár óta politikai oldalról és a közvélemény felől is nyomás nehezedett Halucra, hogy adja be lemondását.

A hadsereg magas rangú tisztjei közölték, szerintük egyértelműen Haluc felel a háború alatt elkövetett hibákért: Izrael túlságosan gyorsan lépett háborúba, így a csapatok nem voltak megfelelően felkészítve, és nem készült végiggondolt stratégia arra, hogyan lépjenek ki a háborúból szükség esetén. A háború kimenetele azért sem számít sikernek, mert az izraeli hadsereg nem tudta kiszabadítani két, a Hezbollah által túszul ejtett katonáját, valamint nem tudták felszámolni a szélsőséges libanoni síita szervezet állásait.

A kormányfőnek és a védelmi miniszternek szóló lemondólevélben Haluc azzal indokolta távozásának időzítését, hogy meg akarta várni a hadsereg belső vizsgálatának lezárultát, hogy abból következtetéseket lehessen levonni a 2007-es stratégiára vonatkozóan. A folyamat január első felében lezárult, így Haluc az azonnali távozás mellett döntött.

Comments are closed.