Forrás: Népszava

Február első napjaiban felújítja közvetítői tevékenységét az úgynevezett közel-keleti kvartett. Erről szerdán este állapodott meg Berlinben Frank-Walter Steinmeier, az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Németország külügyminisztere és amerikai kollégája, Condoleezza Rice. Rice nem sokkal korábban érkezett a német fővárosba, hogy az ország vezetőit tájékoztassa közel-keleti körútjáról. A kvartett Washingtonban ül össze.

Dan Haluc tábornok, izraeli vezérkari főnök tegnap éjszaka benyújtotta lemondását, személyes felelősséget vállalva a tavaly nyári libanoni háború sikertelenségéért. A vezérkari főnök, Ehud Olmert miniszterelnökkel és Amir Perec védelmi miniszterrel együtt képezte a háborúért felelős „acél háromszöget”. Már hónapok óta követelik különböző politikai és társadalmi szervek e „háromszög” tagjainak lemondását, és Haluc lemondása után ezek a hangok azonnal felerősödtek úgy a jobb-, mint a baloldalon. Zehava Galon, a baloldali Merec-párt képviselőnője a Legfelsőbb Bírósághoz is fordult, hogy tiltsa meg Olmertnek és Perecnek az új vezérkari főnök kinevezését, amíg a háborús eseményeket vizsgáló bizottság jelentéséből ki nem derül, van-e egyáltalán politikai és törvényi joguk a kinevezésre.

A vezérkari főnök lemondása azért is okozott valóságos politikai földrengést, mert alig néhány órával korábban jelentette be az állami ügyészség, hogy utasítást adott Olmert miniszterelnök kihallgatására egy korrup- ciós ügyben. Olmertet azzal gyanúsítják, hogy még pénzügyminiszterként megpróbálta megváltoztatni a Leumi bank privatizációjának felté­teleit, mégpedig úgy, hogy a bankot az általa kedvezményezett személyek vásárolhassák meg. Az államügyészi hivatal bejelentése után több képviselő követelte, hogy Olmert függessze fel tevékenységét, amíg az ügy kivizsgálása tart. Több elemző szerint rövid időn belül vagy idő előtti választásokat írnak ki Izraelben, vagy mélyreható személycserék következnek a kormány összetételében.

A válságot mélyíti, hogy valószínűleg eljárás indul (más ügyek miatt) Avraham Hirschson pénzügyminiszter ellen; a közeljövőben vádiratot nyújtanak be Mose Kacav államelnök ellen szexuális zaklatás miatt; ítélet várható Hajim Ramon – ugyancsak szexuális zaklatással vádolt – volt igazságügyi miniszter ügyében. És ami sokak szemében a legmélyebb válság jele: 8 személyt – labdarúgót, edzőt, illetve csapattulajdonost tartóztattak le bundabotrányok miatt.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.