Forrás: Magyar Hírlap

Természeténél fogva abszurd lenne egy páneurópai szélsőjobb mozgalom létrejötte, mindazonáltal a demokrácia erőinek el kell kezdeniük küzdelmüket a szélsőjobb előretörés megfékezéséért – írta a keddi The Independent az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának megalakulását kommentálva.

A legnagyobb liberális brit napilap hatalmas betűkkel szedett elsőoldalas főcíme szerint „cigánygyűlölők, holokauszt-tagadók, idegengyűlölők, homofóbok, antiszemiták – ez az EU új politikai ereje”.

A lap, amely kedden több elemzést és szerkesztőségi állásfoglalást is szentelt a kérdésnek, azt írta: a különböző európai szélsőjobb mozgalmak, mivel idegengyűlölők és egymást is utálják, soha nem lesznek képesek közösen vallott ügy kialakítására. Az Európai Parlamenten belüli szélsőjobb frakció megalakítása önmagában ellentmondás, ugyanakkor rendkívül kellemetlen jele is annak, hogy mostanában milyen idők járnak – áll a The Independent elemzésében.

A brit lap szerint a szélsőjobboldal nem tud koherens páneurópai mozgalommá válni, olyan vírussá azonban igen, amely szétterjed az általa gyűlölt demokratikus intézményrendszerben.

A legjobb válasz ennek az ultrajobbos politikai szupervírusnak az európai intézmények elleni inváziójára az lenne, ha ezeket az intézményeket hatékonyabbé és fontosabbá tennék. Az európai szélsőjobb féken tartása nem egyedül az EU feladata, de erős Európai Unió nélkül nem valósítható meg – mutat rá a The Independent kommentátora.

A lap szerint a demokrácia erőinek Strasbourg és Brüsszel üléstermeiben ugyanúgy el kell kezdeniük harcukat, mint Burnley és Marseille (korábban faji zavargásoktól sújtott angol és francia városok) utcáin.

A brit liberális napilap közli az új szélsőjobb EP-frakció képviselői és vezetői közül néhánynak a fotóját, a képek mellé iktatva egy-egy tőlük vett idézetet. Corneliu Vadim Tudornak, a Nagy-Románia Párt vezetőjének képe mellett például az az idézet szerepel, hogy „a magyaroké, a cigányoké és a zsidóké minden hatalom … a zsidók olyanok, mint forradások az emberi testen”.

Dimitar Sztojanov bolgár képviselő fotója mellett az olvasható, hogy „sok a nagyhatalmú zsidó, akiknek sok pénzük van, és akik az emberek társadalmi tudatának alakítása végett pénzelik a médiát”.

Forrás: MTI

Comments are closed.