Forrás: HETEK

Az ENSZ új főtitkára az Egyesült Államok erős támogatását kérte kedden George Bush amerikai elnöktől, hogy meg tudjon küzdeni a globális kihívásokkal.

Ban Ki Mun és George Bush Ban Ki Mun január elsejei hivatalba lépése óta először volt a Fehér Ház vendége, s Bush elnökkel egyebek között az iraki, a közel-keleti, a dárfúri és az észak-koreai helyzetről, valamint a globális felmelegedés problémaköréről cserélte ki nézeteit. Ban kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az ENSZ osztja a béke, a biztonság, a szabadság és a demokrácia céljait, és szüksége van az Egyesült Államok „erős részvételére és támogatására” a világszervezet valamennyi tevékenységében.

A dél-koreai diplomata nagy nyugtalanságra okot adó forrásnak minősítette a közel- és közép-keleti helyzetet. Kijelentette, hogy az iraki és az izraeli-palesztin helyzet romlása a nemzetek közösségének sürgős figyelmét igényli. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek minden lehetséges támogatást meg kell adnia ahhoz, hogy az iraki kormány és nép helyreállítsa a békét és a stabilitást, valamint életet leheljen a lepusztult gazdaságba.

Ban Ki Mun és George Bush hangsúlyozta, hogy együtt kívánnak működni az észak-koreai atomválság, az iráni atomdosszié és a dárfúri erőszak ügyében. Bush elnök kiemelte, hogy „az Egyesült Államok együtt akar dolgozni az ENSZ-szel a béke megteremtésért a szabadság elterjesztésének révén”.

ENSZ-források közlése szerint több kérdésben azonban nézeteltérés volt a főtitkár és Bush elnök között. Az egyik ilyen a globális felmelegedés, amelyet Ban Ki Mun globális megoldandó átfogó problémának nevezett. Irakkal kapcsolatban Bush elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok üdvözölné az ENSZ jövőbeni politikai szerepvállalását, de a katonait nem. A főtitkár azt mondta, hogy az ENSZ nagy hangsúlyt fektet a biztonsági problémákra.

Ban Ki Mun kijelentette azt is, hogy új pozíciójában határozottan nekilát az ENSZ reformjának, amely az amerikaiak egyik aggodalmának tárgya. Rámutatott, hogy az ENSZ-nek hatékonyabbnak kell lennie, gyorsabban kell reagálnia, és mindezt a legmagasabb szintű etikával.

A Bush elnökkel tartott megbeszélés után az ENSZ-főtitkár beszédet mondott az egyik legnevesebb, függetlennek tekintett washingtoni agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) rendezvényén. Ebben arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült államok és az ENSZ közötti konstruktív partnerség nem fejlődhet mások rovására, és nem is szabad ennek megtörténnie. A világszervezet minden tagjának joga van ahhoz, hogy meghallgassák, függetlenül lakosságának és anyagi erejének nagyságától.

Egy aktívan és konstruktívan elkötelezett Egyesült Államokkal az ENSZ ereje határtalan, az ENSZ csak akkor lehet sikeres, ha az Egyesült Államok következetesen és meggyőződéssel támogatja – mondta Ban Ki Mun, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokkal politikailag, morálisan, tevőlegesen és pénzügyileg is erős, mély és széles körű partneri kapcsolatokra van szüksége, ha sikeres ENSZ-főtitkár akar lenni.

(MTI/AP/Reuters/AFP)

Comments are closed.