Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Emlékezés Raoul Wallenbergre

2007. január 17. 18:20

MNO

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány megemlékezést tartott a svéd diplomata eltűnésének 62. évfordulóján, szerdán Budapesten, a Raoul Wallenberg utca és a Pozsonyi út sarkánál lévő emléktáblánál.

Kaiser György, az egyesület elnöke az emléktábla előtt elmondta, hogy Raoul Wallenberg svéd diplomataként tetteivel egyfajta magyar nemzeti ellenállást pótolt.

Hozzátette: „Ez az ember definiálta a humanista hős alakját. Bár az emberek puszta megmentésénél továbbment, hisz gyógyszereket és élelmet is szerzett a szerencsétleneknek.”

Az egyesület elnöke emlékeztetett rá, hogy Wallenberget 1945. január 17-én látták utoljára Budapesten, ezért emlékeznek éppen ma a több tízezer üldözött zsidó életét megmentő diplomatára.

A megemlékezésen részt vett Juliusz Janusz apostoli nuncius és David Amon, Izrael állam nagykövete is. A svéd diplomata 1945. január 17-én Budapestről Debrecenbe indult, azonban oda soha nem érkezett meg. Feltételezések szerint sofőrjével együtt erőszakkal a Szovjetunióba hurcolták.

Halálának helye és időpontja vitatott. Egy börtönorvos feljegyzése szerint 1947. július 17-én halt meg Moszkvában. A sorsának alakulását hitelesen nyomon követő Wallenberg-dosszié máig lezáratlan.

(mti)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2007

Hirdessen Ön is ETARGET-tel!

Comments are closed.