Forrás: NOL

Népszabadság * Sárközy Júlia * 2007. január 16.

Az ügynökmúltú Stanislaw Wielgus érseki lemondására való precedens nélküli vatikáni rábólintás csak a jéghegy csúcsa, ezzel párhuzamosan XVI. Benedek az elődjével az egyház élére került lengyel klán felszámolásán dolgozik – szól a római vatikanisták véleménye, akik szerint nemzetiségi harc zajlik a kúriában.

Csendes takarítás, mások szerint leszámolás folyik a Vatikán falain belül. Miközben a figyelem Lengyelországra összpontosul, a pápa nemet mondott a világiak pápai tanácsának elnöke, Stanislaw Rylko bíborosi kinevezésére, leváltotta a vatikáni kormányzó Edmund Szokát, távoznia kellett a szentté avatási kongregáció élérôl Edward Novaknak, ahogyan a moszkvai nunciusnak Tadeusz Kondrusiewicznek is, akinek helyettesítésével talán könnyebbé válik a találkozás a római pápa és a moszkvai pátriárka között. A pápa visszavonta Jozef Glemp örökös prímási kinevezését is.

Ez csak néhány név az egyház vezetô pozicióit eddig betöltô és most menesztett lengyelek közül: XVI. Benedek egymás után váltja le Wojtyla embereit, és a lengyel ügynökbotrány csak felgyorsíthatja ez a folyamatot. Megválasztása után majdnem két évvel a német pápa még mindig a korábbi klikkek felszámolásával foglalkozik: nehezen halad a Ratzinger által kitűzött racionalizáció egy egyszerűbb szerkezetű és hatékonyabban működô Vatikánért, és a lengyelek mögött már ott sorakoznak a németek, spanyolok, dél-amerikaik és olaszok, akik hatalmat követelnek a Ratzingerre adott voksukért cserébe.

„Vatikáni bandaháború folyik” – írta az olasz sajtó, mely szerint ez vezetett a 2005 nyarán Izraellel kirobant diplomáciai incidenshez és a tavaly szeptemberi regensburgi botrányhoz. A pápának még mindig nincsenek megbízható tanácsadói. Ami pedig a lengyeleket illeti, az biztos, hogy II. János Pál boldoggá avatása rekordgyorsasággal halad, január végén megjelennek volt titkára Stanislaw Dziwisz  visszaemlékezései, a varsói érseki székre pedig Radom püspöke Zygmunt Zimowski esélyes.

„Jézus nem mondta, hogy nôt kell szeretnem” – olvasható a Sacra Rotához benyújtott egyik válási kérelemben. A vatikáni bírósághoz egyre többen fordulnak házasságuk felbontásáért férjük vagy feleségük homoszexualitására hivatkozva. Harminc évvel ezelôtt ez a motiváció elfogadhatatlan volt, mára viszont a Rota alkalmazkodott, és semmisnek ítéli meg az ilyen házasságot. A periratokba bekerül a „meleg” szó is – nyilatkozta a január végén újrainduló bírósági esztendô elôtt a Rota elnöke Giovanni Battista De Filippi. Ezzel egy idôben az olasz melegek a római Szent Péter téren emlékeztek meg az 1988. január 13-án meghalt meleg íróról Alfredo Ormandóról, aki az egyház homofóbiája ellen tiltakozva a pápa ablaka alatt gyújtotta fel magát. 

Róma

Comments are closed.