Forrás: Index

Zsolt Melinda

A békeszerződés aláírásának közelébe került Izrael és Szíria, bár hivatalosan mindkét ország tagadja a Haarec című izraeli napilapban megjelent híreket. A két és fél éve kezdődött tárgyalássorozat eredményeként megállapodtak abban, hogy Izrael kivonul a Golán-fennsíkról, majd a Kineret-tónál egy közös használatú nemzeti parkot hoznak létre, továbbá meggyengítik a Hezbollahot és a Hamászt.

A 2004 szeptembere és 2006 júliusa között Európában lezajlott titkos tárgyalásokon Izrael és Szíria megszövegezték azokat a feltételeket, melyek egy békeszerződés alapjai lehetnek a két ország között, írja a Haarec. A dokumentum egyelőre nem tekinthető hivatalosnak, mivel annak csak egy informatív változata született meg, így nincs aláírva és jogilag hitelesítve.

A tervek szerint első lépésként Izrael és Szíria aláírják a megállapodás alapelveit, majd teljesítik vállalt kötelezettségeiket, végül aláírják a békeszerződést. Izrael ennek értelmében visszavonja csapatait a Golán-fennsíkról egészen az 1967. június 4-én megállapított határvonalig, a kivonulás ütemezéséről azonban még nem született megállapodás. Szíria öt évet adna Izraelnek csapatai visszavonására, Izrael viszont 15 év alatt vonulna ki.

A megállapodás főbb pontjai

Észak-Izraelben, a Kineret-tó mentén fekvő ütközőzónánál egy közös használatú nemzeti parkot létesítenének, ami magába foglalná a Golán-fennsík jelentős részét. A Szíria felügyelete alatt álló területet az izraeli állampolgárok vízum nélkül, szabadon látogathatnák. Izrael megtartaná a Jordán folyó és a Kineret vízhasználati jogát.

Megállapodtak arról is, hogy katonai övezetet hoznak létre az Izrael által kiürítendő Golán-fennsík térségében. Csökkentett katonai jelenlét lenne az izraeli oldalon, a nemzetközi határoktól nyugatra, valamint Szíriában, a Golán-fennsíktól keletre. A demilitarizált övezet Izrael oldalán egy kilométer lenne, Szíria oldalán viszont négy kilométer.

Szíria beleegyezett abba, hogy felhagy a Hezbollah és a Hamász támogatásával, valamint lazítja kapcsolatait Iránnal. Így például a Hamász Damaszkuszban élő radikális vezetőjének, Kaled Mesalnak el kéne hagynia Szíriát. Szakértők szerint a békeszerződés aláírásának ténye önmagában elég ahhoz, hogy Szíria eltávolodjon Irántól. A tárgyalásokon résztvevő washingtoni forrás, Geoffrey Aronson, a Közel-keleti Békéért Alapítvány munkatársa szerint a megállapodást az amerikaiak is pártfogolnák, azonban garanciát akarnak arra, hogy a Hezbollah kizárólag politikai párttá alakulva folytathassa tevékenységét. A gazdasági embargó feloldásában érdekelt Szíria támogatná az Egyesült Államok feltételeit.

Másfél éve leírták

A tárgyalások menete

2004. január

Basar el-Asszád szíriai elnök Törökországba látogat. Az izraeli külügyminisztérium volt igazgatója, Alon Liel ugyanabban a hotelban száll meg, ahol az elnök.

Néhány nappal később

Törökország izraeli nagykövete közli Liellel, Asszád a törökökhöz fordult, hogy jó kapcsolataikkal segítsék elő a tárgyalások felújítását Izraellel. Liel bevonja a történetbe Geoffrey Aronsont, Aronson pedig felveszi a kapcsolatot Ibrahim Szulejmánnal, aki amúgy amerikai állampolgár és Szíriát képviseli a tárgyalásokon.

2004. szeptember

Liel, Aronson és Szulejman találkoznak egy olyan európai fővárosban, ahol támogatják a tárgyalásokat, és titokban tartják Izrael és Szíria jelenlétét. Ezután a felek még nyolcszor ülnek tárgyalóasztalhoz, Liel minden alkalommal beszámol külügyminisztériumának, valamint a kormányfői hivatalnak.

2005. augusztus

A békeszerződést megalapozó megállapodás írásba foglalása.

2006. augusztus

Az utolsó találkozó a libanoni háború idején.

A megállapodás első változatát 2005 augusztusban írták le, utána folyamatosan frissítették az európai találkozók eredményeinek függvényében. A tárgyalások Ariel Saron volt kormányfő kabinetje vezető tisztségviselőinek tudtával zajlottak, a legutolsót tavaly nyáron, a libanoni háború idején tartották.

Az eredményekről egy európai közvetítő és az izraeli külügyminisztérium egy volt igazgatója, Alon Liel tájékoztatta a kormánytisztviselőket. Liel részt vett az összes találkozón. Az európai közvetítő és Szíria képviselői nyolc külön tárgyalást is tartottak Szíria magas rangú vezetőivel, köztük Faruk Sara alelnökkel, Valid Mualem külügyminiszterrel, valamint egy tábornoknak nevezett titkosszolgálati vezetővel.

Megszakadt tárgyalások, tagadó politikusok

A tárgyalások akkor szakadtak meg, mikor Szíria a nem hivatalos találkozók helyett titkos, azaz hivatalos tárgyalások megtartását kezdeményezte, melyeken magasabb rangú vezetőket akart látni. Izrael elutasította Szíria kérését.

A hír kedd reggeli megjelenése óta Ehud Olmert izraeli miniszterelnök nem reagált érdemben az állításokra, azonban az Izrael Rádió egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrása szerint Izrael nincs kapcsolatban Szíriával. Dov Weisglass, Ariel Saron irodavezetője egyenesen pletykának nevezte a hírt, írja a Ynet. Hasonlóan nyilatkozott kedden délelőtt Szíria külügyminisztériuma is, szerintük a Haarec című izraeli napilap értesülései teljesen hibásak.

Comments are closed.