Forrás: Népszava

Nem is tudom, hogyan bírta ki évtizedekig a strasbourg-i Európa-Parlament, hogy nélkülözte a szélsőjobboldali frakciót. Az Ilf és Petrov nevezetes szovjet szerzőpáros szavaival, most „megtört a jég, tekintetes esküdtszék”. Hétfőn megalakult ez a nevezetes csoport, mégpedig igencsak hangzatos névvel: Identitás, Hagyomány, Szuverenitás.

A szokatlan keresztelést az indokolja, hogy amíg csupán nyugat-európai tagjai voltak az uniónak, időnként becsúszott a strasbourg-i honatyák közé egy-egy szélsőjobboldali (francia, belga, osztrák), de nem jött össze soha az a húsz, amennyi önálló frakciót alakíthatott volna. Szomorú jellegzetessége az eseménynek, hogy a fordulat a kibővítéssel érkezett el: Románia és Bulgária idei fölvételével gazdagodott ez a rasszista, nacionalista, antiszemita csoport. Nyugat-Európa demokráciái elviselik, hogy néhányezer megveszekedett szavazó időnként a szélsőségesekre voksoljon, de a közhangulat ott tömegesen nem hagyja megtéveszteni magát.

A sajátságos az egészben az, hogy Strasbourg-ban most azok szövetkeztek össze, akik egyébként – legalábbis hitvallásuk szerint -, mint nacionalisták mérhetetlenül gyűlölik egymást, híveik toborzásában a nemzeti uszítás az egyik fő fegyverük. Ennek az elkendőzésére kellett a föntebb idézett hármas névadás, ezt szolgálja az a nagy parádé is, amelynek a hírek szerint Bukarest lesz a színhelye.

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke jelentette be diadalittasan, hogy ő fogja szétoszlatni a hitet, miszerint Strasbourg most szélsőjobbosokat fogadna be. Evégett készül fogadni az illusztris delegációt: a francia Jean-Marie Le Pent, hadnagyát Bruno Golnischt, aki ellen odahaza éppen büntetőper van folyamatban a holokauszt tagadása miatt. A bolgár Ataka párt strasbourg-i embere frissen azzal mutatkozott be, hogy a magyar roma SZDSZ-es Járóka Líviánál náluk „vannak szemrevalóbb cigány nők”, ami sajátos formája a liberálisellenes nézetek kifejtésének.

Félreértés ne essék, ez a húsz szélsőjobboldali gyászhuszár nem sok vizet zavar majd a több száztagú Európa Parlamentben. Már csak azért sem, mert a kereszténydemokrata Európai Néppárt túlnyomó többsége semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy kacérkodjék velük. Éppen ellenkezőleg, nyíltan megveti világnézetüket.

Várkonyi Tibor

Comments are closed.