Forrás: Origo

Demilitarizálnák a Golán-fennsíkot, a térséget természetvédelmi területnek nyilvánítanák, és szabadon látogathatnák mind a szírek, mind az izraeliek. Egy izraeli lap szerint egyebek mellett ebben állapodott meg egymással Izrael és Szíria az elmúlt években lebonyolított titkos tárgyalásokon. Az izraeli kormányfő tagadja, hogy tudott volna az egyezkedésekről.

Izrael és Szíria egyetértésre jutott egy leendő kétoldalú békemegállapodásról képviselőinek 2004 szeptembere és 2006 júliusa között lebonyolított titkos európai találkozóin – írja az izraeli Háárec. A lap szerint az egyezség értelmében Izrael fokozatosan kivonulna a Golán-fennsíkról az 1967. június 4. előtti vonalak mögé.

Ha Szírián múlna, öt év alatt történne ez meg, míg Izrael 15 évre húzná el a folyamatot. Bár az aláírók a dokumentumban kijelentik, hogy az nem jelenti a két ország hivatalos kötelezettség-vállalását, az egyezséget Ariel Saron volt miniszterelnök, majd utódja, Ehud Olmert kormányának tudomásával dolgozták ki – írja a Háárec.

Olmert szóvivője, Miri Ejszin ugyanakkor a lap értesülését úgy kommentálta, hogy sem Ehud Olmertnek, sem hivatalának nem volt tudomása a szíriaiakkal lebonyolított titkos találkozókról és az említett egyezségről.

A Háárec szerint a felek a Kineret (Tiberias) tó keleti partja mentén ütköző-övezetet és természetvédelmi területet hoznának létre, amely kiterjedne a Golán lejtőire is, és amelyet a szíriaiak és izraeliek egyaránt szabadon látogathatnának. Izrael megtartaná a Jordán folyó és a Kineret tó vízkészlete feletti ellenőrzést, a határ két oldalán pedig demilitarizált övezetet alakítanának ki, amelynek izraeli oldalról csupán egy, szíriai oldalon viszont négy kilométer szélesnek kellene lennie. Szíria kötelezettséget vállalna, hogy beszünteti a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász mozgalom támogatását, és eltávolodna Irántól is.

A Háárec szerint a titkos tárgyalásokon részt vevők utoljára 2006 nyarán, Izrael Hezbollah ellen vívott háborúja idején találkoztak. Az izraeli kormány vezetői Alon Liel, a külügyminisztérium egykori főigazgatója révén kaptak tájékoztatást a találkozókról, aki Geoffrey Aronson amerikai békeharcossal együtt vett részt a megbeszéléseken – állítja a lap, amely szerint összesen nyolc találkozóra került sor, és azokon mások mellett Faruk as-Saraa szíriai alelnök, Valíd Moallem külügyminiszter és a szíriai hírszerzés egy meg nem nevezett tábornoka is részt vett.

Olmert szóvivőjén kívül izraeli politikusok is tagadták, hogy tudomásuk lett volna a titkos egyezkedésről. Szilvan Salom volt külügyminiszter azt mondta, hogy a keddi Háárecet elolvasva értesült először a tárgyalásokról. Az izraeli közszolgálati rádió egy Ariel Saronhoz közel álló, névtelenséget kérő volt tisztségviselőt idézett, aki tagadta, hogy tudott volna a titkos találkozókról és az azokon kidolgozott egyezségről. A jobboldali ellenzéki Likud párt egyik képviselője, Juval Stejnic pedig közölte, hogy „mindenesetre Lielnek, ha találkozott is a szíriaiakkal, nem volt felhatalmazása arra, hogy hivatalos minőségben tárgyaljon”. Szíria és Izrael hivatalos béketárgyalásai hét éve, 2000-ben szakadtak meg.

(MTI)

Comments are closed.