Forrás: Inforádió

Betűméret +

Az orosz főügyészség bejelentette, hogy ismét kész brit nyomozókat fogadni Moszkvában, ugyanakkor közölte, hogy szeretne kihallgatni két, Nagy-Britanniában, illetve Izraelben élő, Kreml-ellenes mágnást a Litvinyenko-gyilkosság és a Jukosz-ügy esetleges összefüggésére utalva.

Jurij Csajka orosz főügyész kedden jelezte, hogy hivatala, amely hétfőn kapott újabb nyomozati megbízást Nagy-Britanniából, kész ismét fogadni Moszkvában azokat a brit nyomozókat, akik Alekszandr Litvinyenko Londonba dezertált orosz állambiztonsági tiszt halálos megmérgezésére próbálnak fényt deríteni.

„Mi is készülünk arra, hogy Londonba küldjük nyomozóinkat tanúk sorának, köztük Borisz Berezovszkijnak és Ahmed Zakajevnek a kikérdezésére” – jegyezte meg a főügyész.

A milliárdos és a csecsen lázadó

A Kremlt élesen támadó milliárdos Borisz Berezovszkijt és a szintén brit menedékjogot élvező csecsen szeparatista Ahmed Zakajevet szoros szálak fűzték Alekszandr Litvinyenkóhoz, aki november 23-án hunyt el egy londoni kórházban, miután sugárzó anyag került a szervezetébe.

Az orosz főügyészség Berezovszkijt eddig csalással, Zakajevet pedig terrorizmusban való részességgel vádolta, régóta követelve a kiadatásukat. Jurij Csajka közölte, hogy ügyészei a Litvinyenko-ügyben ki akarják hallgatni az Izraelben élő Leonyid Nyevzlint, a Jukosz olajcég társtulajdonosát is.

Az üzletember koordinálja egyébként a Jukosz-főrészvényes Menatep (mai nevén GML) csoport nevében az olajcég részleges visszaállamosítása és csődbe taszítása miatt Oroszország ellen nemzetközi bíróságokon vívott csatákat.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!

123Következő oldal »

Comments are closed.