Forrás: Stop!

Nyomozás indul az államfő ellen korrupció gyanújával Időpont: 2007-01-16 19:38:54

Az izraeli államügyészség utasította kedden a rendőrséget, hogy korrupció gyanúja miatt kezdjen nyomozást Ehud Olmert kormányfő ellen.

Eran Sendar államügyész közlése szerint az ősszel elrendelt előzetes vizsgálat elegendő bizonyítékot eredményezett ahhoz, hogy megkezdhessék a hivatalos nyomozást.

Az államügyészség azzal gyanúsítja a miniszterelnököt, hogy 2005 novemberében – akkor még pénzügyminiszterként – egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával, hogy üzleti előnyhöz juttassa egy barátját, üzlettársát: megváltoztatta a Leumi bank, a második legnagyobb izraeli pénzintézet privatizálásának eredeti pályázati feltételeit, hogy előnyös helyzetbe hozza az illetőt a bank többségi részvényének megszerzéséért folytatott versengésben. (Az illető azonban végül is nem vette meg a többségi részvényt.)

A privatizációs ügyletet felülvizsgáló izraeli állami számvevőszék jelentése robbantotta ki a korrupciós ügyet. Olmert tagadja, hogy bármit is elkövetett volna, ami törvényellenes. Ha a nyomozás után az államügyészség vádat emel ellene, a kormányfő kénytelen lesz lemondani tisztségéről.

Olmert politikai karrierjét szinte folytonosan korrupciós vádak kísérték, de egyszer sem bizonyították rá a vádakat. Állítólag zavaros ingatlanügyletek kapcsán is felmerült vele szemben a közelmúltban a törvénysértés gyanúja.

STOP/MTI

Comments are closed.