Forrás: Magyar Hírlap

Háromoldalú csúcstalálkozót rendeznek hamarosan a közel-keleti békefolyamat felújítása érdekében.

Rice és Olmert felújítaná a békefolyamatot (fotó: Reuters – Matty Stern)

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Mahmud Abbasz palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő három-négy héten belül találkozhat „valahol a Közel-Keleten”, hogy tárgyaljon a palesztin állam megalapításához vezető folyamatokról. A hármas csúcsról Rice és Olmert tegnapi találkozóján állapodtak meg. A megbeszélésről hivatalosan nem tájékoztatták a sajtót, de a Haarec úgy tudja, hogy Olmert elmondta Rice-nak: a zsidó állam „példa nélküli” lépéseket tervez, ha a Hamasz-kormány elfogadja a nemzetközi követeléseket. (Vagyis elismeri Izraelt és a már megkötött szerződéseket, és lemond az erőszakról.)

Olmert a lap internetes kiadása szerint beleegyezett a csúcsba. Rice-szal folytatott tárgyalása után a Kadima képviselőinek azt mondta, hogy a békefolyamat alapja változatlanul az úgynevezett nemzetközi „útiterv”, de „semmi sem helyettesítheti” a kétoldalú izraeli-palesztin párbeszédet. Az útiterv említése azért különösen érdekes, mert Izraelben éppen tegnap jelentették be, hogy 44 lakóépületet húznak fel Ciszjordániában, márpedig az ENSZ, az Egyesült Államok, az EU és Oroszország által kidolgozott négyoldalú terv az építkezések felfüggesztését követeli – emlékeztetett jelentésében a BBC.

Elősegíthetné viszont az izraeli-palesztin párbeszéd sikerét, ha igaza lenne Efrajim Szne védelmi miniszterhelyettesnek, aki ismét felvetette: szabadon kellene engedni Marvan Bargutit. A Fatah ciszjordániai vezetője ötszörös életfogytiglani büntetését tölti, mert felelősnek találták harminc izraeli halálában. „Barguti a palesztin nép legnépszerűbb vezetője”, aki talán értékesebb lenne Izraelnek szabadlábon” – fejtette ki a politikus vasárnap este a Béke és Biztonság Tanács ülésén mondott beszédében, hozzátéve, hogy ennek vannak ugyan jogi akadályai, de „meg kell oldani” őket.

Barguti a legmagasabb rangú palesztin fogoly, aki izraeli börtönben ül. S bár terrorista merényletek szervezéséért ítélték el, tavaly egyike volt azoknak a raboknak, akik öt szervezet nevében kidolgoztak egy 18 pontos megbékélési tervet. Elsősorban az ő szabadon bocsátását szeretnék elérni a palesztinok a nyáron elrabolt Gilad Salit tizedesért cserében.

MH

Comments are closed.