Forrás: Stop!

Franciaországot be akarták olvasztani Nagy-Britanniába? Időpont: 2007-01-15 23:59:33

Egyesíteni szerette volna országát a francia kormány az ötvenes években Nagy-Britanniával – derült ki hétfőn nyilvánosságra hozott brit dokumentumokból.

Az ügyben 1956-ban tárgyalásokat folytatott egymással Guy Mollet francia, és Anthony Eden brit miniszterelnök. Egy szeptember 10-i megbeszélésről készült feljegyzésben például az áll, hogy az angolbarát Mollet hozta szóba a két ország egyesülését a tárgyaláson. – írja a Hírszerző.

Párizs külpolitikailag nehéz helyzetben volt az ötvenes években: az egyiptomi elnök államosította az addig részben francia, részben brit ellenőrzés alatt álló Szuezi-csatornát, amit a franciák mindenképpen vissza szerettek volna szerezni. Egyiptom a szeparatistákat támogatva felkelést szított Algériában is a francia gyarmatosítók ellen.

Nőtt a feszültség a francia befolyás alatt álló Izrael és az angolok támogatta Jordánia között is, és egy esetleges háború ütközött volna a francia érdekekkel. Valószínűleg ezért keresett Mollet miniszterelnök ilyen szokatlan módon támogatást Londonban. A tervre végül a britek mondtak nemet.

Mollet azonban nem tágított, és heteken belül (szeptember 28-án) arra kérte brit kollégáját, Edent, hogy engedje meg országa belépését legalább a Brit Nemzetközösségbe. A dokumentumok szerint a francia miniszterelnök beleegyezett volna a királynő vezetői szerepébe is, így biztosítva a franciáknak brit állampolgári jogokat (az írekhez hasonlóan). Mivel a britek hamarosan kivonultak Szuezből, a kérés érvényét vesztette és lekerült a napirendről.

A dokumentációt, amely eleinte titkosított volt, 20 éve tették hozzáférhetővé a brit nemzeti archívumban, de mindeddig nem keltette fel a kutatók érdeklődését.

STOP

Comments are closed.