Forrás: HETEK

Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök hétfőn este újfent megerősítette, hogy a Hamasz sohasem fogja elismerni Izraelt. A libanoni Hezbollah terroristaszervezet al-Manar televíziójának adott gázai interjújában Haníje azt mondta: „A Hamasz sohasem fogja jogszerűnek elismerni a(z izraeli) megszállást.”

Iszmáil Haníje. Ordas eszmék”A Hamasz soha nem fog rugalmasságot mutatni a megszállás jogszerűségének elismerése ügyében” – tette hozzá a palesztin kormányfő, akinek terrorista mozgalma tavaly márciusban került hatalomra, miután nagy arányú győzelmet aratott a palesztin parlamenti választásokon.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókkal próbálták rászorítani a Hamasz vezette kormányt, hogy ismerje el Izraelt, mondjon le az erőszak alkalmazásáról és tartsa magát a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodásokhoz. A csoport azonban nem engedett ezeknek a követeléseknek.

A televíziós interjúban ugyanakkor Haníje „bátorító kezdetnek” nevezte azokat az erőfeszítéseket, amelyek a rivális Fatahhal közös palesztin egységkormány alakítására irányulnak.

„Nagy reményeket fűzök ahhoz, hogy ezek az erőfeszítések sikerre vezetnek, s remélem, hogy a nemzeti egységkormány már a legközelebbi jövőben megszülethet, feltéve, hogy a(z erre irányuló) szándékok őszinték voltak” – mondta.

Haníje ugyanakkor ismét elvetette Mahmúd Abbász elnök új választások megtartására irányuló felhívását, s leszögezte: a Hamasz soha nem fogja elfogadni a nyugati nagyhatalmak által szabott feltételeket, köztük azt, hogy mozgalma ismerje el a Palesztinai Felszabadítási Szervezet által az 1990-es években Izraellel aláírt átmeneti béke-megállapodásokat.

Legkevesebb harminc palesztin vesztette életét az összecsapásokban azóta, hogy Mahmúd Abbász elnök december közepén előre hozott elnök- és parlamenti választások kiírásáról döntött, tovább emelve a Hamásszal vívott hatalmi harc tétjét.

A Haníje-interjúban elhangzott az is, „hogy előrelépés történt” abban az ügyletben, amelynek keretében szabadon engednék a Gázai övezetben tavaly júniusban szélsőségesek által foglyul ejtett izraeli katonát, izraeli börtönökben raboskodó palesztin foglyok szabadon bocsátása fejében. „(Az izraeliek) általában elutasítják, hogy számokról tárgyaljanak, és most beleegyeztek” – mondta Haníje az al-Manar televíziónak nyilatkozva.

(MTI/Reuters)

Comments are closed.