Forrás: Népszava

Corneliu Vadim Tudor (képünkön), a szélsőséges Nagy-Románia Párt elnöke bejelentette, „illusztris” európai vendégeket vár a román fővárosba. A pártvezér nem nevezte meg az időpontot, mikor fogadja az Európai Parlament Identitás, Hagyomány, Szuverenitás nevű csoportosulás nacionalista pártjainak küldöttségeit, annyit viszont elmondott, úgy véli, a találkozó kitűnő alkalom lesz arra, hogy pártjának tagsága és szimpatizánsai megismerjék az EP új csoportosulását, másrészt a nyilvánosság előtt bebizonyosodjon, hogy távolról sem szélsőjobbos csoportosulásról van szó.

Vadim elárulta, meghívásának eleget fognak tenni a francia Nemzeti Front vezetői, Jean Marie Le Pen és Bruno Gollnisch, és ott lesznek az osztrák Szabadságpárt képviselői.

Mint ismeretes, Románia és Bulgária uniós csatlakozásának köszönhetően megalakulhatott az Európai Parlament első szélsőjobboldali frakciója. Az antiszemitizmusáról és magyarellenes nézeteiről hírhedt Nagy-Románia Párt öt képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Az EP jelenlegi szabályai szerint egy frakció létrehozásához legalább tizenkilenc képviselő szükséges, feltéve, ha azok öt különböző országot képviselnek. A frakcióhoz csatlakozott a bolgár Ataka Párt egyik cigányellenes képviselője is.

Lokodi Imre (Marosvásárhely)

Comments are closed.