Forrás: Stop!

Hármas csúcstalálkozót tart Rice, Olmert és Abbász Időpont: 2007-01-15 12:32:06

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn Jeruzsálemben megegyezett abban, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel hamarosan csúcstalálkozót tartanak a közel-keleti béketárgyalások újraélesztése érdekében – közölték izraeli rádióállomások.

A jelentések nem tértek ki arra, mikor és hol kerülne sor a hármas csúcsra. Az értesülést az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője és egy magas rangú amerikai illetékes egyaránt megerősítette – utóbbi hozzátette, hogy a találkozóra 3-4 héten belül sor kerülhet.

Rice jeruzsálemi útja előtt, vasárnap tárgyalt Abbásszal Rámalláhban, és megígérte neki, hogy az Egyesült Államok erőteljesebben fogja szorgalmazni egy palesztin állam létrehozását.

Az amerikai külügyminiszter csaknem három órán át tárgyalt Olmerttel az izraeli miniszterelnöki hivatalban Jeruzsálemben. A találkozó után közleményt nem adtak ki, és Rice azonnal továbbutazott közel-keleti körútja következő állomására, Egyiptomba.

 

Izraeli médiajelentések szerint Rice és Olmert egyetértettek abban is, hogy nem tárgyalnak olyan palesztin nemzeti egységkormánnyal, amely nem tesz eleget a nemzetközi közösség követelményeinek, azaz nem ismeri el Izrael jogát a létezéshez, nem mond le az erőszakról, és nem tartja tiszteletben a múltban elért izraeli-palesztin egyezségeket. A jelenlegi palesztin kormányt, amelyet a törvényhozási választásokon győztes Hamász iszlámista mozgalom alakított meg, a Nyugat bojkottálja.

A hármas találkozóról szóló megállapodást megerősítő izraeli tisztségviselő elárulta, hogy a találkozón terítékre került az iráni atomprogram jelentette fenyegetés is, de részletekkel nem szolgált.

Rice és Olmert találkozójával csaknem egy időben hirdetett meg az izraeli építés- és lakásügyi minisztérium közbeszerzési pályázatot 44 új lakás építésére Maale Adumímban, a megszállt Ciszjordániában lévő legnagyobb zsidó telepen. A Palesztin Hatóság határozottan tiltakozott az intézkedés ellen.

 

Az útiterv, az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére kidolgozott legutóbbi nemzetközi békejavaslat – amelyet Rice mostani körútján megpróbál feléleszteni – a zsidó telepek építésének befagyasztását irányozza elő a megszállt palesztin területeken. A béketerv, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti „kvartett” dolgozott ki, 2003-as beindítása óta írott malaszt maradt.

STOP/MTI

Comments are closed.