Forrás: Népszava

Dan Haluc izraeli vezérkari főnök „teljesen alaptalanoknak” minősítette az elterjedt híreket, miszerint a nyári hónapokban nagyarányú katonai összetűzés várható Szíria és Izrael között. A hírt bizonyos izraeli katonai körök terjesztették, a katonai hírszerzés viszont cáfolta őket. De maga a híresztelés feszültséget okozott és mindkét fél csapat-összevonásokat hajtott végre, amelyeket azonban az elmúlt napokban visszavontak. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök tegnap Jeruzsálemben három órán át tárgyalt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel a palesztin vezetéssel szemben vezetendő politikáról.

Megállapodtak, hogy egy hónapon belül háromoldalú megbeszélést tartanak Rice, Olmert és Mahmúd Abbasz palesztin elnök részvételével. Olmert kifejtette, hogy támogatja Abbasz hatalmának megerősítését, de csak olyan palesztin kormánnyal hajlandó tárgyalni, amely elismeri Izraelt. A tárgyalások alapjául továbbra is a George W. Bush elnök által megfogalmazott „útitervnek” kell szolgálnia – állapodott meg Olmert és Rice.

Az izraeli kormányon belül újabb feszültség és éles vita forrása lett Radeb Madzsadla arab képviselő bevonása a kormányba. A szélső jobboldali „Otthonunk Izrael” párt vezetője, Avigdor Lieberman miniszter kijelentette, hogy „nemzetbiztonsági veszélynek” tartja, hogy tisztségében maradjon a Madzsallah kormánytagságát felvető Amir Perec védelmi miniszter. A megfelelő személyiség a védelmi miniszter tisztségére pedig ő maga – mondta Lieberman. . Perec nem maradt adós a válasszal: szerinte „a nemzetbiztonsági veszélyt éppen a Lieberman-féle szélső jobboldali rasszista párt képezi”.

Népszava online (Yehuda Lahav, Tel-Aviv)

Comments are closed.