Forrás: Népszava

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nem hozott magával a ­Közel-Keletre új béketervet, de a béketárgyalások újraindítására ösztönözte izraeli és palesztin partnereit. A tárgyalások egyetlen, minden fél által elfogadott alapja a Bush elnök által javasolt „útiterv” – mondta. Így reagált közvetetten arra a feltevésre, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök egy új, a Bush-féle menetrendet megkerülő béketervet készül előterjeszteni, amikor hétfőn találkozik Rice-szal.

Jeruzsálemben Rice Cipi Livni külügyminiszterrel a Mahmúd Abbász palesztin elnök helyzetét megerősítő intézkedésekről tárgyalt. Megbeszélést folytatott Amir Perec védelmi miniszterrel és Avigdor Lieberman stratégiai ügyeket irányító miniszterrel is. Livni és Rice közös sajtóértekezletén egyaránt kiállt a „két nép – két állam” elve mellett, és a békés fejlődés lehetőségeit emlegette, Lieberman viszont azt fejtegette, hogy „Izrael kétségtelenül előbb vagy utóbb egy nagyszabású katonai akciót fog végrehajtani Gázában”, amely után szerinte a NATO-nak 30 ezer katonát kell majd Gázába telepítenie a rend biztosítása érdekében.

Rámalláhban az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is kiáll az önálló palesztin állam megalaku­lása mellett. Mahmúd Abbász elnök viszont kijelentette, hogy egy „ideiglenes határokkal” rendelkező palesztin állam megalakítása nem reális megoldás és hogy minél előbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat a végleges rendezésről. A palesztinok szeretnék, ha a nemzetközi közösség kötelezettséget vállalna, hogy a palesztin állam 2008-ban életre keljen. Abbász rövidesen Damaszkuszba utazik, ahol állítólag találkozni fog Haled Mesaal Hamász-vezetővel, hogy megállapodjon vele a palesztin nemzeti egységkormány megalakításáról. Erről a kérdésről a kulissza mögötti tárgyalásokat állítólag a fiatalabb palesztin nemzedékhez tartozó, izraeli börtönben életfogyliglani fogságát töltő Marwan Barguti vezeti. Izraeli kormányzati körök állítólag komolyan fontolgatják Barguti szabadon bocsátását, mert őt tartják az egyetlen személynek, aki sikerrel mérkőzhet meg a Hamásszal.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.