Forrás: Magyar Hírlap

Mahmúd Abbász palesztin elnök közölte vasárnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel, hogy ellenzi egy átmeneti palesztin állam létrehozását ideiglenes határok között.

Az átmeneti palesztin állam elképzelése szerepel az „útitervben” (Washington által kezdeményezett közel-keleti rendezési tervben), és újra felbukkant a múlt hónapban Cipi Livni izraeli külügyminiszter egy nyilatkozatában.

Abbász kijelentette az amerikai diplomácia vezetőjével tartott rámalláhi megbeszélése utáni sajtóértekezleten, hogy nem találja járhatónak az ideiglenes megoldások útját. Palesztin illetékesek korábban is számtalanszor elvetették az átmeneti palesztin állam megteremtésének elképzelését, hangoztatva azt az aggodalmukat, hogy az ideiglenes határok között létrehozandó állam elfogadása nyomán a palesztinok esetleg beláthatatlan időre kénytelenek lennének beérni egy „csonka állammal”, sőt rosszabb esetben az ideiglenes határok válhatnának végleges határokká.

Rice közölte, hogy az amerikai kormány változatlanul elkötelezett az „útiterv” mellett. Szerinte az Egyesült Államoknak nagyobb részt kell vállalnia a közel-keleti rendezési erőfeszítésekből. Ezt a célt szolgálja mostani, térségbeli körútja. Nem részletezte, hogyan képzeli el kormánya közel-keleti szerepvállalásának kiterjesztését.

Rice megerősítette Abbász előtt, hogy Washington pénzzel, kiképzéssel és fegyverszállítmányok megszervezésével segíti egy hosszú távra szóló program keretében az elnök alárendeltségébe tartozó palesztin biztonsági erőket. Hozzátette, hogy Washington előzetesen egyeztetni fog minden fegyverszállítást Izrael kormányával. Egy korábbi bejelentés szerint az Egyesült Államok 86 millió dollárral kíván hozzájárulni Abbász elnöki gárdájának felszereléséhez és kiképzéséhez. A Hamász illetékesei már többször is tiltakoztak a rivális Fatah szervezet befolyása alatt álló elnöki gárda amerikai támogatása ellen.

Abbász újólag hangoztatta, hogy egy mérsékelt nemzeti egységkormány létrehozásával kellene elsimítani a két legnagyobb palesztin szervezet, a vezetése alatt álló Fatah és a kormányon lévő radikális iszlámista Hamász közti viszályokat. Ugyanakkor leszögezte, hogy feltett szándéka megvalósítani az előrehozott parlamenti választások és elnökválasztás tervét, ha nem járnak sikerrel a Hamásszal folytatott koalíciós tárgyalások. A palesztin elnök nem erősítette meg azokat a – névtelenül nyilatkozó palesztin tisztségviselőkre hivatkozó – jelentéseket, amelyek szerint rövidesen találkozik Háled Mesállal, a Hamász Damaszkuszban élő legfelsőbb vezetőjével. Szavai szerint még korai ilyen találkozóról beszélni.

Abbász felszólította Izraelt az amerikai külügyminiszterrel közösen tartott rámalláhi sajtóértekezleten, hogy bocsássa szabadon az izraeli börtönökben őrzött palesztin foglyokat, és hagyjon fel a kollektív büntetések gyakorlatával.

Rice szombat este érkezett Izraelbe, ahol tárgyalt Cipi Livni külügyminiszterrel, Amír Perec védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman, stratégiai ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettessel. Vasárnap utazott Rámalláhba, ahonnan Ammánba vezet az útja. II. Abdalláh jordániai királlyal tartandó tárgyalásai után hétfőn visszatér Jeruzsálembe, és találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfővel. Később Egyiptomba, Szaúd-Arábiába és Kuvaitba látogat közel-keleti körútja keretében.

MTI

Comments are closed.