Forrás: Magyar Hírlap

Négynapos hivatalos látogatásra utazott szombaton Izraelbe Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A politikus egyházi és politikai vezetőkkel is találkozik, valamint lovári nyelvű imatáblát avatott a Miatyánk-templomban.

– Milyen eredménnyel zárult a megbeszélése Juli Tamir izraeli oktatási, kulturális és sportminiszterrel?

– Három évre, 2010-ig meghosszabbítottuk a két ország kulturális, oktatási és tudományos együttműködési egyezményét. Ez a program évente negyven-ötven pedagógusnak nyújt hét napostól akár tíz hónapig is terjedő ösztöndíj-lehetőséget.

– Mi a jelentősége, hogy látogatásának első napján felavatta a miatyánk lovári nyelvű emléktábláját az Olajfák hegyén álló Miatyánk-templomban?

– A tábla a holokauszt roma áldozatainak állít emléket, de mindazoknak a tiszteletére is készült, akik őrzik az ő emléküket.

– Miért a lovári és mondjuk nem a beás nyelv mellett döntöttek, amikor a táblát készítették?

– A templomban az 1800-as évek vége óta már áll magyar nyelvű tábla. Amikor úgy döntöttünk, hogy a romáknak is hasonló módon állítunk emléket, azt a javaslatot kaptam, hogy lovári nyelven készüljön el. A helyszínen ma már több mint száz nyelven áll ott az ima.

– Miért kellett Franciaország beleegyezése a tábla felállításához?

– A Miatyánk-templom francia tulajdonban van, így bármilyen változtatáshoz az ő engedélyüket kell kérni. Először izraeli nagykövetségeink vették fel a kapcsolatot, majd a francia képviselet megküldte az írásos kérelmet Párizsba, ahonnan visszaküldték nekünk az engedélyt. Az anyagi terheket természetesen Budapest állta.

– Hogyan segítheti a holokauszt oktatását az a továbbképzési program, amelynek folytatásáról ma ír alá megállapodást a Jad Vasem Intézettel?

– A programot sikerült tíz évre meghosszabbítani, ez lehetővé teszi, hogy hosszú távon, évente legalább negyven-ötven tanár érkezzen Izraelbe. Ők az intézetben részt vehetnek olyan szakmai felkészítésben is, amelyben a holokauszt oktatásának nemzetközi tapasztalataival ismerkedhetnek.

– Mit vár Amir Perec izraeli védelmi miniszterrel való tárgyalásától?

– Amir Pereccel mint az izraeli Munkapárt elnökével tárgyalok. Pártja és a Magyar Szocialista Párt között régi és töretlen az együttműködés, ezt kívánjuk most áttekinteni. sv

Comments are closed.