Forrás: HETEK

Izrael arra készül, hogy beperelje a hágai Nemzetközi Bíróságon Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt izraeliek elleni népirtás kísérlete miatt – közölték vasárnap jeruzsálemi külügyminisztériumi források.

Mahmúd Ahmadinezsád

Ahmadinezsád elnök többször szorgalmazta Izrael „letörlését” a világ térképéről, és Izraelben tényleges félelmet kelt az a feltevés, hogy Irán békésnek mondott atomprogramja leple alatt valójában atomfegyver előállítására törekszik.

Az izraeli külügyminisztérium két magas beosztású tisztségviselője a múlt héten találkozott Dori Golddal, a nemzetközi kapcsolatok egyik szakértőjével, aki megpróbálja beidéztetni a hágai Nemzetközi Bíróságra Ahmadinezsádot – mondta a minisztérium egyik szóvivője, Tali Szames. Hat hónapja Gold, aki az állami kérdésekkel foglalkozó jeruzsálemi központ elnöke, már megtette az első lépéseket ebbe az irányba Danny Navehhel, a jobboldali Likud párt parlamenti képviselőjével és Méir Rózennel, aki a nemzetközi jog szakértője és korábban Washingtonban volt nagykövet.

A Maariv tel-avivi napilap úgy értesült, hogy az izraeli külügyminisztérium tapintatosan más országokat is megpróbált bevonni az esetleges eljárásba, többek között az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

(MTI/AFP)

Comments are closed.