Forrás: NOL

NOL * Szilvássy József * 2007. január 14.

    Ján Sokol pozsony-nagyszombat megyei érseknek távoznia kellene jelenlegi tisztségéről, miután néhány napja csodálatát fejezte ki Jozef Tiso, a második világháború alatti szlovák bábállam elnöke iránt, s kritikátlanul dícsérte  az ország akkori gazdasági eredményeit – jelentette ki Bárdos Gyula a Joj pozsonyi kereskedelmi tévé szokásos vasárnap déli politikai vitaműsorában. Az MKP alelnöke a római katolikus főpap állítólagos ügynökmúltja kapcsán kifejtette: — A legfőbb ideje, hogy a szlovákiai főpapok és az egyház kövesse lengyel oltártestvéreik példáját, akik síkraszállnak az egyházi méltóságok kommunista ügynökmúltjának maradéktalan feltárásáért és éppen a ma felolvasott pásztorlevelükben állapították meg, hogy „nem félnek az igazságtól, még ha súlyos, szégyenletes igazságról van is szó, amely esetenként fájdalmat okoz” – mutatott rá a szlovákiai magyar politikus.

Vitapartnere, Marek Madaric kulturális miniszter, a kormánypárti Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke, Robert Fico kormányfő bizalmasa szerint az első szlovák államnak fasisztoid jegyei voltak, s vitathatatlan az is, hogy Jozef Tiso államfőként teljes politikai és erkölcsi felelősséget visel mindazért, ami azokban az években történt – vélekedett a tárcavezető, aki azonban közvetve védelmébe vette az érseket, aki szerinte csak az akkori állam gazdasági eredményeit méltatta, ami viszont semmiképpen sem jelenti azt, hogy szemet hunyt volna a tragédiák felett -fejtegette a tárcavezető.

Ján Sokol érsek év végi nyilatkozatát élesen elítélte a szlovákiai zsidó hitközség és több roma civil szerveződés is. – A római katolikus főpap megfeledkezett arról, hogy az általa dicsőített államból legalább hetvenezer szlovákiai zsidót hurcoltak el, akik közül a legtöbben a koncentrációs táborokban haltak meg. A romák számára pedig külön munkatáborokat létesítettek, ahol megalázták és megkínozták őket. Közülük is sokan életüket veszítették – hangsúlyozták a tiltakozó közlemények szerzői. Ján Sokol a bírálatokat követően elítélte az emberi jogok megsértését és az emberiesség elleni vétkeket, amelyeket a második világháború idején követtek el. (Pozsonyi tudósítónk jelentése az NOL-nak)

Comments are closed.