Forrás: Magyar Hírlap

Új „útitervet” terjeszt elő Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a kátyúba jutott közel-keleti békefolyamatra vonatkozóan. Kairó szerint átfogó békemegállapodásról kell tárgyalni az izraeliek és a palesztinok között.

A megbékélésre 2003-ban javasolt menetrend, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti kvartett dolgozott ki, nem vált be – mondta az egyiptomi elnöki hivatal szóvivője Kairóban. George Bush amerikai elnöknek írott levelében Mubarak saját indítvánnyal állt elő, amelyet hétfőn megvitat a térségbeli körúton tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel is – tette hozzá.

Az egyoldalú lépések mostanáig folytatott politikája nem vezetett eredményre, és eljött az ideje annak, hogy átfogó békemegállapodásról tárgyaljunk az izraeliek és a palesztinok között – hangoztatta szombaton Szulaimán Avad szóvivő, de részleteket nem hozott nyilvánosságra Mubarak javaslatáról.

Egyiptom több ízben is közvetített már a két fél között. Rice szombaton érkezett többnapos közel-keleti útja első állomására, Jeruzsálembe. Programjában egyiptomi, jordániai, kuvaiti és szaúd-arábiai látogatás is szerepel.

MTI

Comments are closed.