Forrás: Stop!

Rice ellenzi a közel-keleti kvartett kibővítését Időpont: 2007-01-13 10:47:43

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy bővítsék ki arab országokkal a közel-keleti megbékélés elősegítésére létrehozott kvartettet, amely az ENSZ-ből, az Egyesült Államokból, az Európai Unióból és Oroszországból áll.

„Úgy gondolom, hogy a kvartettnek ebben az ENSZ által kialakított formában van logikája. Ez egy olyan nemzetközi csoport, amely bizonyos értelemben kívül marad a térségen” – jelentette ki Rice szombaton az írországi Shannon repülőterén, ahol a legújabb közel-keleti körútjára menet gépe leszállt.

A külügyminiszter mindazonáltal nagyon hasznosnak nevezte, hogy a kvartett tanácskozásain alkalmanként részt vesznek más országok is a térségből.

Miguel-Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter vetette fel pénteken, hogy a kvartettet bővítsék ki arab országokkal, mert szerinte ezáltal könnyebben el lehetne hárítani az akadályokat a közel-keleti megbékélési folyamat elől. Most van a 15. évfordulója annak, hogy Madridban konferenciát rendeztek a közel-keleti megbékélésről, és az elvezetett az 1993-as izraeli-palesztin megállapodásokhoz.

STOP/MTI

Comments are closed.