Forrás: Stop!

Nem vitt magával béketervet Időpont: 2007-01-13 14:07:41

Nem visz a csomagjában semmiféle új béketervet a Közel-Keletre Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki szombaton Izraelbe érkezett.

A tárcavezető asszony  szombaton még a repülőgépén az őt kísérő újságíróknak elmondta: diplomáciai pályafutása előtt, a politikatudományok professzoraként, amikor sokat foglalkozott a közel-keleti konfliktus korábbi megoldási kísérleteivel, megtanulta, hogy nagyon jó előkészítés nélkül nincs esély a sikerre. „És úgy gondolom, hogy egyik sem lehet +Made in America+ terv. Túl sok a fontos érdekelt fél, és  előrelépés az izraeli-palesztin fronton csak az összes fél bevonásával történhet” – tette hozzá.

A külügyminiszter szombaton Jeruzsálemben Amír Perec izraeli védelmi és Cipi Livni külügyminiszterrel találkozik. Ezt követően a tervek szerint a ciszjordániai Rámalláhba utazik tovább, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal majd.

Az amerikai kormány a kongresszus hozzájárulását kérte 86 millió dollár összegű katonai segélycsomaghoz a palesztin elnök biztonsági erői számára – közölte Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő pénteken. Szavai szerint a segélycsomag nem tartalmazna fegyvereket, csupán különféle katonai felszerelést, köztük távközlési eszközöket, járműveket és egyenruhát, valamint kiképzést. Arra a kérdésre, hogy ez az amerikai segély nem élezi-e majd ki a feszültséget a különböző palesztin csoportok között, Rice úgy válaszolt, hogy a Hamász mozgalom (Abbász Fatah pártjának ellenlábasa) is fel van fegyverezve.

Iszmáil Haníje, a Hamász vezette palesztin kormány miniszterelnöke szombaton az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban nyilatkozva, néhány órával Rice érkezése előtt azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy „polgárháborúba akarják taszítani a palesztinokat” avégből, hogy az izraeli-palesztin konfliktust palesztin-palesztin konfliktussá változtassák. Az amerikai és izraeli politika célja a palesztinok „igazi nemzeti egységének” és egy „igazi nemzeti egységkormánynak” a megakadályozása, amely „a palesztin nép akaratát és céljait testesítené meg” – mondta.

Haníje felszólította az összes palesztint, beleértve az egymással vetélkedő Hamász és Fatah különböző frakcióit, hogy szüntessék be az utcai harcokat és minden ellenségeskedést, és egységesen szálljanak szembe az izraeli megszállókkal. Síkraszállt a palesztin belső párbeszéd újrafelvétele mellett, és azért, hogy vigyék sikerre a nemzeti egységkormány létrehozását célzó tárgyalásokat.

A Hamász és Fatah között zajló fegyveres összecsapásokban december közepe óta több mint 30-an veszítették életüket.

A palesztin elnök nevük elhallgatását kérő tanácsadóinak és egyik szoros hívének szombati közlése szerint Abbász küldöttei az elmúlt két hétben titkos tárgyalásokat folytattak a Hamász szíriai száműzetésben élő vezetőjével, Háled Mesaallal, és haladást értek el a palesztin egységkormány létrehozásában. A küldöttek szombaton újabb tárgyalási fordulóra utaztak Damaszkuszba, és Abbász a tervek szerint még ebben a hónapban ugyancsak a szíriai fővárosba látogat.

Abbász szombaton váratlanul Jordániába utazott, hogy tájékoztassa II. Abdalláh királyt a legújabb fejleményekről. Vasárnap tér vissza Ciszjordániába, ahol Rice-szal fog találkozni.

STOP/MTI

Comments are closed.