Forrás: Stop!

Hiller lovári nyelvű emléktáblát avatott az Olajfák hegyén Időpont: 2007-01-13 22:57:13

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton Jeruzsálemben ünnepélyesen felavatta a miatyánk lovári nyelvű emléktábláját az Olajfák hegyén álló Miatyánk-templomban.

Mint a miniszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, négynapos izraeli látogatásának elsődleges célja Izrael Állam és a Magyar Köztársaság közötti, három évre szóló, 2010-ig terjedő oktatási együttműködési megállapodás aláírása.

„A mai esemény kiemelkedő jelentőségű, hiszen a Miatyánk-templomban, ahol az 1800-as évek vége óta magyar nyelven már ott áll a szent ima, felavattuk a táblát lovári nyelven a miatyánk szövegével, cigány honfitársaink és azok tiszteletére, akik őrzik emléküket” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy több mint száz nyelven már ott áll az ima.

Részt vett az emléktábla felavatásán Michel Sabbah, Jeruzsálem latin pátriárkája, a szentföldi keresztények legfőbb egyházi méltósága. A pátriárka az avatás előtt a patriarkátus központjában fogadta a magyar delegációt. A magyar miniszter – mint elmondta – tájékoztatta az egyházi vezetőt arról, hogy hogyan folyik Magyarországon az egyházakkal való kapcsolattartás, a pátriárka pedig az izraeli helyzetről, a különböző vallási felekezetek és egyházak együttéléséről és annak problémáiról fejtette ki véleményét.

A miniszter elmondta még, hogy a Miatyánk-templom a világ egyik legnevezetesebb temploma, francia tulajdonban van, így diplomáciai úton, Párizs beleegyezésével és engedélyével, az izraeli francia nagykövetség közvetítésén keresztül kapta meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) azt a lehetőséget, hogy lovári nyelven a miatyánk-táblát itt felavassa. Az avatáson jelen volt Kállai Katalin, az OKM roma ügyekért felelős vezető munkatársa, illetve más diplomáciai képviseletek mellett a nunciatúra, a francia és az osztrák nagykövetség munkatársai és vezetői.

A magyar delegáció szombati programjában találkozó szerepelt még a jeruzsálemi Héber Egyetem vezetőivel, rektorokkal, dékánokkal, professzorokkal.

A magyar küldöttség keddig lesz Izraelben. Vasárnap több találkozó is lesz, egyebek között Juli Tamir izraeli oktatási és kulturális miniszter asszonnyal. A tárgyalások után várhatóan aláírják a két ország közötti oktatási együttműködési megállapodást. A küldöttség tagjai hétfőn látogatást tesznek a Jad Vasem Intézetben, ahol a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Múzeum és a Jad Vasem Intézet közötti együttműködésről tárgyalnak, illetve várhatóan az OKM és a Jad Vasem külön megállapodást is köt. Találkoznak több egyházi vezetővel, köztük Izrael askenázi főrabbijával, tárgyalásokat folytatnak felsőoktatási intézmények vezetőivel, illetve mód lesz magyar származású izraeli értelmiségiekkel, professzorokkal, egyetemi tanárokkal, művészekkel való találkozásokra is.

A keddi napot a delegáció tagjai Beér-Sevában töltik, Hiller a Ben Gurion Egyetemen fog előadást tartani, majd találkozik a város és az egyetem vezetőivel, és Pro Cultura Hungarica-díjakat ad át.

STOP/MTI

Comments are closed.