Forrás: HETEK

Igazán ritkaság számba megy, de Csurka Istvánnak még ez is sikerült: a közgázos hallgatók még órákkal később is az előadásáról beszéltek – igaz harsány nevetés és gúnyos megjegyzések között. A MIÉP elnöke csütörtök este gyökeresen új, a maga teljes valójában jelenleg talán nem is értelmezhető reformot hozott a pénzügytanban. Pénzügyi zseni születik a jobbszélen?

Csurka István. Se nem jobb”Pártelnökök a Közgázon” sorozat keretében csütörtök este Csurka Istvánt faggatta Bethlen János az m1 kamerái előtt, a Budapest Corvinus Egyetem négyes előadójában. A műsor első negyvenöt percét pénteken vágatlanul leadja a közszolgálati csatorna, az utolsó negyvenöt azonban csak a jelenlevő egyetemi polgároknak, pártaktivistáknak és újságíróknak szólt. Ez volt az érdekesebb háromnegyed óra. A program során Bethlen elsősorban a hallgatók által a helyszínen írt, előrevitt kérdésekre támaszkodott.

Az egyik ilyen hallgatói kérdés a párt pénzügyi politikáját firtatta, melyre válaszolva a pártelnök úgy vélekedett: Magyarország problémái egy csapásra megoldhatóak lennének, amennyiben a Nemzeti Bank neki állna tömegesen pénzt nyomtatni, és hazánk megtagadná adósságai kamatjainak fizetését. A pillanatnyi döbbent csendet igazi nevetésorkán söpörte el, ami vegyülve a megjelent pártaktivisták tapsával zavarba hozta az elnök urat, aki szerényen mosolyogva megjegyezte: a történelem során mindig azok tudtak áttörést elérni, akik mertek újítani. Majd közgazdasági alapműveltségét megcsillogtatva hozzátette: „tudom, némi inflációt gerjesztene ez a lépés”, de mint mondta, az nem számít.

Az igazi döbbenet azonban csak ezután következett: Csurka nemzetközi példákkal kívánta alátámasztani elméletét (ez egyébként bevett szokás a közgazdaságtanban), felemlegette az amerikai jegybank, a Fed helyzetét, ami az elnök szerint magánbankként működik. „Kennedy-t is azért ölték meg, mert meg akarta nyirbálni a bank jogait” – leplezte le a mások által teljességgel érthetetlen módon még mindig az elmúlt évszázad rejtélyének tartott gyilkosság mozgatórugóit.

A témakörben elhangzó utolsó hallgatói kérdés feltevőjét – vannak-e az önök pártjában komoly elméleti szakemberek, esetleg közgazdászok – harsány jókedvvel és tapssal jutalmazták a hallgatók. Azt már kevésbé tartották az egybegyűlt szakemberpalánták viccesnek, hogy Csurka István kijelentette: igen, vannak.

Csurka ezután a hetek.hu kérdésére válaszolt: lapunk afelől tudakozódott, hogy mi lett a sorsa annak a képviselőjelöltjüknek, aki több száz fénymásolt ajánlócédulával próbálta meg teljesíteni az indulás kritériumát. „Visszalépett, és feljelentést tettek ellene” – nyilatkozta Csurka, majd hozzátette: egyébként sem fénymásolatokról volt szó. A későbbiek során legnagyobb sajnálatunkra nem derült fény arra, hogy akkor mi is volt, ha nem fénymásolat.

Bővizű, lefelé folyó folyóinkAmiről a Kennedy-téma kapcsán csak érintőlegesen esett szó, az tette ki a vita utolsó részét. „A zsidóság reneszánszát éli Magyarországon” – Judith Shorer, a volt izraeli nagykövet egyik kijelentését Csurka a magyarság fogyásával és a megmaradással állította párhuzamba. A pártelnök szerint az izraelita megújulásnak köszönhető az is, hogy „mi még saját történelmünket sem taníthatjuk az iskolákban!”. A MIÉP világnézetének kiforrottságát jellemzi a két gondolat – a zsidó reneszánsz és a történelem tanítás vélt tilalma – között megtalált összefüggés: „a holokauszt ipari méretű politikája”. A holokausztból üzletet csinálnak! – visszhangozta a szélsőjobbosok egyik kedvenc szlogenjét az elnök. Magyarázatként hozzáfűzte: ennek köszönhető például az, hogy míg az SZDSZ 5,5 százalékos eredményével négy minisztériumot irányíthat, ők a 4,32 százalékukkal a Parlamentbe sem kerültek be.

Végül egy utolsó rejtélyt is leleplezett az idős pártelnök: miért fáj az egész világ foga a Kárpát-medencére. „Itt még akkor is lesz élet, amikor Hollandiát elönti a tenger. Bővizű, lefelé folyó folyóinknak köszönhetően akkor is lesz édes vizünk, ha máshol a folyók már rég kiapadtak” – mondta szinte zárszóként. A vitát végül a „mondjon már valami pozitívat befejezésként” kérdésre válaszolva a párt szlogenjével zárta: „Se nem jobb, se nem bal – keresztény és magyar”.

Comments are closed.