Forrás: Magyar Hírlap

„Történelminek” minősített lépés

Az izraeli védelmi miniszter lemondását követelik amiatt, mert az ország történetében először palesztint jelölt egy tárca élére.

Amir Perec a Munkapárt vezetőjeként tette meg a saját maga által „történelminek” minősített lépést: Raleb Madzsadele személyében egy arabot jelölt a tudományos és technológiai miniszteri posztra. Célja a BBC jelentése szerint az volt, hogy javítsa az Izraelben élő két nép közötti kapcsolatokat és ellensúlyozza az ultranacionalista Jiszrael Bejtenu párt és annak vezetője, Avigdor Liberman jelenlétét a koalícióban. Madzsadele Ofir Pinesz-Pazt váltja a tárca élén; a munkapárti politikus októberben éppen a Jiszrael Bejtenu koalícióba lépése elleni tiltakozásul mondott le.

A nacionalista párt parlamenti frakciójának vezetője, Eszterina Tratman a Haarec szerint „a cionizmusra mért halálos csapásnak” nevezte Perec döntését, amely súlyos károkat okoz „Izrael zsidó állami létének”. Megjegyzését az izraeli politikai élet minden oldalán elítélték és rasszizmusnak minősítették – kivéve saját főnökét, a stratégiai ügyekért felelős Libermant, aki lemondásra szólította fel kollégáját. Szerinte Perec az állami apparátust saját céljaira használja, és azért döntött Madzsadele mellett, hogy megszerezze a palesztinok támogatását májusi újraválasztásához a Munkapárt élén. Ezt egyébként nemcsak ő, hanem az izraeli sajtó, sőt Pinesz-Paz is így gondolja. Utóbbi szintén indul az elnökségért, és azt állítja, hogy Perec egyetlen célja ezzel a döntéssel Ehud Barak egykori kormányfő visszatérésnek megakadályozása volt a párt élére – és az izraeli belpolitikába.

A Madzsadele körüli vita ismét a koalíció szakadásával fenyeget, a Munkapárt több képviselője ugyanis azt javasolja Perecnek, állítsa választás elé Ehud Olmert kormányfőt: ők vagy a Jiszrael Bejtenu.

Izrael hétmillió lakosának húsz százaléka palesztin, de arab minisztere még nem volt az országnak. Drúz igen; Szaleh Tarif 2001-ben lett tárca nélküli miniszter.

MH

Comments are closed.